"> Завод за проучавање културног развитка постао је члан ENCATC-а | Завод за проучавање културног развитка

Завод за проучавање културног развитка постао је члан ENCATC-а

Завод за проучавање културног развитка постао је члан европске мреже стручњака у области управљања културом – ENCATC (Европска мрежа за образовање у области менаџмента у култури и културних политика) на конгресу под насловом „Шта је културни хоризонт?” одржаном 26. септембра у Министарству културе и националног идендитета Владе Румуније у Букурешту.

Делегација Завода у саставу: директор др Вук Вукићевић и истраживач Богдана Опачић, присуствавала је конференцији ове европске платформе и том приликом Завод је свечано примљен у чланство. Мисија ове мреже је да подстакне развој културног менаџмента и образовање културне политике у Европи и шире. Ова организација има статус званичног партнера Унеска и посматрача у одређеним телима Савета Европе, а њено седиште налази се у Бриселу.

Пријем у чланство ове мреже Заводу за проучавање културног развитка омогућиће размену знања, методологија, искустава, упоредних истраживања на пољу управљања културом са европског становишта кроз широк спектар радних група, пројеката, активности и догађаја.

Чланови ENCATC-a су универзитети и центри за обуку у области културног менаџмента и културне политике, културне организације, јавне власти на националном, регионалном и локалном нивоу, уметници и консултанти широм света. Чланови раде у различитим секторима и дисциплинама, нуде образовање и обуку у извођачкој уметности, културним и креативним индустријама, баштини, музејима, музици, аудиовизуелној култури, културној дипломатији итд.

Завод сада има ту част да буде члан ове међународне мреже и да тим путем оствари блиску сарадњу са институцијама широм света које се баве културном политиком и управљањем. Учешће у раду овакве организације допринеће обезбеђивању одрживости и јачању конкурентности културе и креативних сектора Србије.