"> УНЕСКО – УИС регионалнa сесијa о културној разноликости, јавним политикама и културним индустријамa | Завод за проучавање културног развитка

УНЕСКО – УИС регионалнa сесијa о културној разноликости, јавним политикама и културним индустријамa

Група за креативну економију и УНЕСКО Институт за статистику били су домаћиниРегионалне сесије о културној разноликости, јавним политикама и културним индустријама 6. и 7 новембра 2012. године у просторијама Привредне коморе Србије. На семинару је учествовао и Завод за проучавање културног развитка са темом како је могуће користити статистичке податке у области планирања културног развоја. Семинар је био посвећен представницима локалних самоуправа у Србији који су присуствовали у великом броју.
О културним индустријама, основним проблемима и могућностима мерења економског утицаја културе говорили су угледни гости: др Дејвид Трозби са Маквари Универзитета у Сиднеју, Жозе Песоа, шеф одељења за културу УНЕСКО Института за статистику у Монтреалу, др Предраг Благојевић, саветник у Министарству културе и информисања републике Србије, мр Милош Миловановић, помоћник министра у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, Бојана Субашић из Завода за проучавање културног развитка, мр Христина Микић, извршни директор Групе за креативну економију и мр Дејан Молнар, са Економског факултета у Београду и ГКЕ саветник за локални и регионални развој. Гост семинара била је и Њена екселенција, др Хелена Студерт, амбасадорка Аустралије у Београду.
Посебан акценат био је стављен на уобличавање јавних политика сектора културе у складу са статистички мерљивим, реалним стањем у тој области. Могућности прикупљања и коришћења културне статистике представио је Жозе Песоа, представник УНЕСКО Института за статистику. Наиме, у последњој деценији поменута установа уложила је доста напора у осмишљавање јединственог оквира за културну статистику која омогућава компаративне анализе на светском нивоу. Посебна пажња усмерена је на указивања значаја културних индустрија и културне производње у свим сегментима културних активности. О УНЕСКО Конвенцији о културној разноликости која подстиче развој културних индустрија говорио је др Дејвид Трозби са Маквари Универзитета у Сиднеју.
Представница Завода за проучавање културног развитка, Бојана Субашић, указала је на податке из сфере културе којима располаже та установа, а које се у недовољној мери користе у планирању културног развоја од стране градова и општина у Србији. То је био својеврстан позив локалним самоуправама на сарадњу у овој области. Гост УНЕСКО УИС сесије, Зоран Галић из Визарт-а је указао на проблеме филмске индустрије у федерацији БиХ, али и представио пројекат мапирања филмске индустрије у Републици Српској који је подржан од стране УНЕСКО Фонда за културни диверзитет у 2011. години.
О локалном економском развоју и културним индустријама, које могу бити веома значајне у области брендирања градова, говорили су мр Дејан Молнар са Економског факултета у Београду и мр Христина Микић из Групе за креативну економију. Том приликом најављено је да ће Група за креативну економију у 2013. години доделити награду општини/граду који буде најкреативнији и најактивнији у афирмацији својих локалних културних ресурса као развојних фактора.
Семинару је присуствовало 65 учесника из локалних самоуправа, истраживача и доносиоца одлука који се баве локалним економским и културним развојем, као и гости из Региона (Република Српска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Македонија итд).

(ПР служба Завода)