"> Tribina „Ukusi Dunava: Hleb“ | Завод за проучавање културног развитка

Tribina „Ukusi Dunava: Hleb“

Поводом Светског дана хране Уједињених нација – 16. октобра, Завод за проучавање културног развитка и Национална фондација за хуману старост „Др Лаза Лазаревић“ организовали су трибину „Укуси Дунава: Хлеб“, на којој је представљен и нацрт истоименог пројекта. Трибина је одржана у петак, 16. октобра у 12 сати у Галерији Завода.

Учествовали су:

Марина Лукић Цветић, в.д. директор Завода за проучавање културног развитка
Дејан Загорац, истраживач у Заводу за проучавање културног развитка
Симеон Бабић, Национална фондација за хуману старост „Др Лаза Лазаревић“
Лидија Јевремовић, Национална фондација за хуману старост „Др Лаза Лазаревић“

web_pic

О припремању хлеба у српској традицији говорила је Марина Лукић Цветић. Дејан Загорац је представито активности Завода за проучавање културног развитка на очувању и унапређењу гастрономског наслеђа, као важног дела нематеријалне баштине Србије. Симеон Бабић и Лидија Јевремовић предочили су идеју пројекта „Укуси Дунава: Хлеб, вино и лековито биље“, којег је конципирала господја Кармен Штедхофер, председница Института за виртуелно учење и образовање одраслих и председница Мреже подунавских земаља ДАНЕТ, а који је подржао и градоначелник Улма Иво Генер.

small_1

Предвиђено је да пројекат буде реализован на два нивоа. На локалном нивоу ће подразумевати сакупљање традиционалних рецепата у подунавским земљама, организовану посету Музеју хлеба, међугенерацијске радионице, и приповедачке кафиће на тему значења и начина припреме хлеба, прикупљање прича, песама и пословица о хлебу као и фото изложбу. У оквиру међународне сарадње планирана је размена типичних рецепата хлеба између земаља, сакупљање предлога за рецепт за заједнички хлеб подунавских земаља, као и такмичење „Дунавски хлеб“ за најлепшу фотографију, песму, причу. Пројекат ће бити реалнизован до јула 2016. године када ће резултати бити приказани на Дунав фесту у немачком граду Улму.