"> Трибина „Стеван Мајсторовић“: Приказивачка делатност у Србији – перспективе и проблеми | Завод за проучавање културног развитка

Трибина „Стеван Мајсторовић“: Приказивачка делатност у Србији – перспективе и проблеми

У четвртак 26. децембра у 12 часова у оквиру циклуса трибина „Стеван Мајсторовић“ биће одржaно представљање резултата пројекта „Биоскопи у Србији“. Ово истраживање, које је спровео Завод за проучавање културног развитка, доноси анализу стања биоскопске мреже у 2011. и 2012. години и пружа увид у начин функционисања приказивачке делатности у Србији.

Учествују:

• Бојана Субашић, Богдана Опачић и Јелена Дамњановић – аутори истраживања, Завод за проучавање културног развитка;
• Весна Даниловић – Културни центар Београда;
• Игор Станковић – МegaCom film;
• Добрица Веселиновић – грађанска иницијатива “Биоскопи: Повратак отписаних“;

Процес пропадања биоскопа траје последњих двадесет година. Према подацима истраживања Завода у Србији тренутно функционише 88 биоскопа, односно 135 сала са повременим или сталним пројекцијама, укључујући и установе културе (културне центре, домове културе, библиотеке, итд). Од биоскопске мреже која се развијала током 60-их и 70-их година прошлог века у готово свим местима у земљи, остао је мали број дворана које одржавају филмске пројекције. Београд је, након неуспешне приватизације предузећа „Београд филм“ из 2007. године, изгубио 14 биоскопа, што је довело до драстичног пада посете. Према подацима из истраживања, филмске пројекције годишње посети око 2,5 милиона људи. Осим недостатка публике и пропадања инфраструктуре, домаћи биоскопи суочени су и са неопходношћу спровођења скупог процеса дигитализације.

На трибини ће бити представљени резултати истраживања и разговараће се о проблемима приказивачке делатности као саставног дела кинематографије једне земље.