"> Трибина “Стеван Мајсторовић“. МЕДИЈСКА СЛИКА МУЗЕЈА: МУЗЕЈИ У БЕОГРАДУ | Завод за проучавање културног развитка

Трибина “Стеван Мајсторовић“. МЕДИЈСКА СЛИКА МУЗЕЈА: МУЗЕЈИ У БЕОГРАДУ

2010_medijska_slika_muzejaМодератор ове веома интересантне трибине, одржане у четвртак 25. фебруара 2010. у Галерији Завода за проучавање културног развитка, била је Љиљана Гавриловић из Етнографског инситута САНУ.

Учесници трибине били су: Драган Булатовић, професор Филозофског факултета у Београду, Татјана Цвјетићанин, директор Народног музеја у Београду, Катарина Живановић, директор Музеја историје Југославије, Александра Савић, представник за односе с јавношћу Природњачког музеја, и Марко Стојановић, виши кустос Етнографског музеја.

Тема разговора била је однос штампаних и електронских медија према музејима и музејској делатности. Разговорало се о заступљености музеја у медијима, темама и природи извештавања. Примећено је да пажњу медија у музејској делатности највише привлаче сензација и скандал, што није необично с обзиром на стање новинарства у данашњој Србији. Посебна пажња је дата чињеници да се музејима и њиховом делатношћу у домаћим медијима готово у правилу баве млађи, у материју недовољно упућени новинари, јер су културне рубрике веома често само пролазна етапа у каријери. Не постоји музејска критика као специјалност, па су извештаји који се односе на музејску делатност већином вредносно неутрални. Такође, није неуобичајено да, изузимањем из контектста, новинар даје сасвим другачији смисао догађају.
Као илустрација по себи стоји чињеница да су трибини присуствовала само два новинара, Бошко Чолак-Антић и Тамара Вученовић, обоје угледни професионалци који су се специјализовали за област културе. Остали се нису одазвали позиву.
Поред њих, у дебати су узели учешће историчар Ана Столић, директор Музеја историје Србије, историчар уметности Маријана Цветковић , етнолог Тијана Чолак-Антић, археолог Катарина Живановић и други.