"> Трибина „Еко пионир – Никола Тесла и вредности одрживог развоја“ | Завод за проучавање културног развитка

Трибина „Еко пионир – Никола Тесла и вредности одрживог развоја“

Дан након обележавања Теслиног рођендана широм Србије, 11. јула од 12 сати у Заводу за проучавање културног развитка дат је још један поглед на великог научника кроз трибину „Еко пионир – Никола Тесла и вредности одрживог развоја“.

На трибини су неки од најбољих познаваоца Теслиног наслеђа разговарали о оставштини Николе Тесле и његовом делу као инспирацији за нову еколошку парадигму и културну матрицу. Било је речи о томе како на почетку XXI века обезбедити довољно енергије, а не урушити трајно нашу животну средину, како обезбедити нашим потомцима сличне услове за развој и живот који су имале досадашње генерације, затим о привредно- туристичким потенцијалима малих стогодишњих хидроцентрала које су настале према Теслином принципу, као и о томе да ли нам наслеђе Николе Тесле може помоћи да пронађемо одговор у ком правцу би требало да се развија савремено друштво.

Учествовали:

Владимир Јеленковић, в.д. директора Музеја Николе Тесле, који ће бити и медијатор овог скупа,
др Бранимир Јовановић, директор фирме „Алтеренерго“ и консултант за одрживе енергије,
Владимир Ловрић, архитекта, један од оснивача еколошког и соларног покрета на нашим просторима, покретач и главни и одговорни уредник магазина за еко архитектуру и културу „Еко кућа“
Владимир Јовановић, Туристичка организација Ниша

„Тесла дан“ широм Србије организује 10. јула Кластер путева културе, који удружује преко 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета. Тесла дан су подржали Град Београд, Електропривреда Србије, компаније EnelPS, Schneider Electric, Trizma, Doncafe, Ernst&Young, ITAcademy , а пријатељи пројекта су Инфостуд и Центар за промоцију науке.

Пројекат постављања културно туристичке руте Путевима Тесле (теслаwаyс.рс) започео је Завод за проучавање културног развитка, а подржали су га Електропривреда Србије, Министарство културе и информисања, Сектор за туризам Министарства финансија и привреде, Министарство просвете, науке и технолоског развоја и Министарство енергетике.