"> Три стотине година Пожаревачког мира у Београду и околини | Завод за проучавање културног развитка

Три стотине година Пожаревачког мира у Београду и околини

У Галерији Завода за проучавање културног развитка, данас је отворена изложба „Три стотине година Пожаревачког мира у Београду и околини“. Окупљеној публици обратили су се: Славко Спасић, документалиста Завода и председник Националног комитета ICOM Србије, један од аутора Иван Радић, председник Друштва за неговање традиција Банатске војне границе, Срђан Божовић, кустос историчар Народног Музеја Панчево и др Чедомир Васић, пензионисани професор Факултета ликовних уметности. Изложба је организована у сарадњи Друштва за неговање традиција Банатске војне границе и Завода, а поред господина Радића њени аутори су и: мр Маја Студен, ванредни професор на Факултету примењених уметности у Београду на Одсеку за костим, Златко Пајић, др Млађен Јовановић, редовни професор на Природно математичком факултету у Новом Саду, Департман за географију, туризам и угоститељство.

Три стотине година од Пожаревачког мира јесте временска дистанца са које можемо сагледати све историјске, материјалне и културолошке промене и утицаје који су се догодили на подручју Ковина и његове околине. Историјски тренутак 1718. године, одлазак Османског царства и долазак Хабзбуршке монархије, јесте смена две цивилизације на овом простору, које су, свака на свој начин оставиле печат у времену. Ова изложба приказује те утицаје и посетиоцу треба да приближи епоху XVIII века на подручју Београда и његове шире околине, кроз једну историјску причу, причу о пределу, насељима, еволуцији кућа и становању, пловидби Дунавом, развоју униформе и дешавањима која су обележила XIX и XX век.

У првом делу представљена су историјска дешавања пре и око самог Пожаревачког мира. Део о развоју предела и насеља представљен је преко приказа Првог војног, тајног премера. Еволуција становања и изгледа кућа објашњена је помоћу макета и тлоцрта од најједноставнијих привремених станишта до Јозефинске куће с краја XVIII века. Пловидба Дунавом током опсаде Београда у време рата 1716–1718. године, током колонизације Баната као и пловидба Шајкашке флотиле, приказана је и у макетама бродова. Утицај народног одела српског становништва на развој униформе граничара Банатске војне границе приказује се кроз реконструкцију униформи XVIII века.

Сви експонати на изложби су репродукције и реконструкције својих оригинала који се налазе у бројним установама које су за ову прилику несебично изашле у сусрет, препознале и подржале ову идеју. Планирано је да изложба са свим предметима настави да живи и даље као део сталне поставке Музеја Банатске војне границе, чије је оснивање и организовање предвиђено крајем 2024. године.

Организатори изложбе:
Завод за проучавање културног развитка Републике Србије
Друштво за неговање традиција Банатске војне границе