"> ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ПРИПРЕМУ ПРОЈЕКАТА ЗА ПРИЈАВУ НА УНЕСКО КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ ФОНДА ЗА КУЛТУРНУ РАЗНОЛИКОСТ (IFCD) 2019. | Завод за проучавање културног развитка

ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ПРИПРЕМУ ПРОЈЕКАТА ЗА ПРИЈАВУ НА УНЕСКО КОНКУРС МЕЂУНАРОДНОГ ФОНДА ЗА КУЛТУРНУ РАЗНОЛИКОСТ (IFCD) 2019.

Данас је у организацији Завода за проучавање културног развитка, као Националне контакт тачке  за Конвенцију о заштитити и унапређењу разноликости културног израза (Унеско, 2005) одржан семинар за припрему предлога пројеката за конкурисање на 10. Позив Унеско Међународног фонда за културну разноликост. Скуп је поздравио др Вук Вукићевић, директор Завода, док је семинар је водила др Христина Микић, експерт из области креативне економије и носилац пројекта који је 2014. године подржан од стране овог Фонда. Догађајем је симболично обележен и 21. мај, Светски дан културне разноликости за дијалог и развој.

На семинару су учествовали представници установа и организација који су, након претходно одржане презентације 10. Позива Фонда, коју су водили истраживачи Завода Бојана Субашић и Маријана Миланков, припремили апстракте својих пројектних идеја. Овим поводом они су добили смернице за даљи развој својих пројектних предлога према критеријумима и мерилима Конвенције о заштити и унапређењу разноликости културних израза (Унеско,2005), у циљу повећања могућности за добијање подршке Фонда, као њеног оперативног алата.

Програм семинара обухватао је јавне консултације и анализе пројектних сажетака учесника, уз идеје за могућа унапређења и даљи развој пројектних предлога. Други блок семинара односио се на важне аспекте првостепене и другостепене евалуације пројектних идеја, док су у трећем делу учесници пролазили кроз пројектну апликацију.

Представници десет организација и институција, који су учествовали на семинару, добили су јасне смернице шта чини добар пројекат из угла евалуатора Међународног фонда за културну разноликост, уз конструктивне препоруке у ком правцу да развијају своје предлоге.