"> Семинар у Шапцу, 28-29. новембар 2009 | Завод за проучавање културног развитка

Семинар у Шапцу, 28-29. новембар 2009

У организацији Завода за проучавање културног развитка и локалних органа власти Општине Шабац, уз подршку Министарства културе Републике Србије, одржан је 28. и 29. новембра 2009. године у просторијама Народног музеја у Шапцу едукативни семинар на тему: Едукација за развој културног туризма – Оживљавање културног наслеђа за потребе културног туризма.

Семинар је имао за циљ идентификовање културних потенцијала општина Шабац, Лозница и Ваљево у циљу креирања заједничког културно туристичког производа Мачванског и Колубарског округа. У ту сврху организована је заједничка едукација запослених у институцијама културе, туризма и градској управи поменутих општина да би се подигао ниво свести о значају културног наслеђа и могућностима његове економске валоризације преко културног туризма, уз јачање јавног и приватног партнерства. Примењени метод рада састојао се од интерактивних предавања, презентација успешних примера из праксе у Србији, радионица и симулација.

Теме предавања/радионица:

  • Увод у културни туризам (предавач: Данијела Вићентијевић, Министарство економије и регионалног развоја РС)
  • Наслеђе у функцији културног туризма (предавач: Маја Тодоровић, Завод за проучавање културног развитка)
  • Интерпретација наслеђа (предавач: мр Катарина Живановић, Филозофски факултет Београд)
  • Партнерства у културном туризму (предавач: проф. др Весна Ђукић, Универзитет  уметности Београд)
  • Креирање културно-туристичког производа (предавач: Данијела Вићентијевић, Министарство економије и регионалног развоја Републике Србије
  • Маркетинг у музејима и пример потенцијалног туристичког производа Ваљева (мр Владимир Кривошејев, Народни музеј Ваљево).
  • Могућности нових технологија у презентацији наслеђа (Предавач: Витомир Јевремовић, Центар за дигиталну археологију, Филозофски факултет, Београд
  • Пример добре праксе: Пројекат Кикиндски мамут (предавач: мр Лидија Милашиновић, Народни музеј Кикинда)

Радионице:

  • Анализа културно-туристичких потенцијала Ваљева, Лознице и Шапца (модератор: Маја Тодоровић)
  • Симулација креирања и дистрибуције културно-туристичке руте (модератор: Данијела Вићентијевић)

Учесници семинара су били директори и запослени у следећим институцијама: Центар за културу-Ваљево; Удружење домаћина-Ваљево; Градска управа-Ваљево; Туристичка организација Ваљево; Туриситчка агенција „Балканика“- Ваљево, Народни музеј–Ваљево, Завод за заштиту споменика културе–Ваљево; Туристичка организација –Лозница; Центар за културу-Лозница; Музеј Јадар-Лозница; Градска управа- Шабац, Центар за културу- Шабац, Шабачки летњи фестивал-Канцеларија за младе, Туристичка организација-Шабац, Шабачка библиотека, Народни музеј-Шабац; Удружење ликовних стваралаца-Шабац, туристичка агенција „Интертурист“-Шабац; Градска управа-Крушевац, Градска управа-Крагујевац.
Семинару је присутвовало 32 учесника, од чега 6 предавача.