"> Семинар о унапређењу званичне статистике о музејима у функцији развоја музеја и музејске публике | Завод за проучавање културног развитка

Семинар о унапређењу званичне статистике о музејима у функцији развоја музеја и музејске публике

У организацији Завода за проучавање културног развитка и Народног музеја у Београду уз подршку Министарства културе и информисања у понедељак 4. марта 2019. одржан је Семинар о унапређењу званичне статистике о музејима у функцији развоја музеја и музејске публике. Семинар је окупио музејске стручњаке из целе Србије, што је била одлична прилика за сусрет и заједничики рад 120 пријављених учесника. Семинар је отворио посебни саветник министра културе и информисања Соња Зимонић, а у уводном делу су говорили директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, на тему „Музеј какав заслужујемо – нова стална поставка Народног музеја у Београду“ и директор Завода за проучавање културног развитка др Вук Вукићевић, чија тема је била „Улога музеја у развоју културе: планирање засновано на емпиријским истраживањима“.

Основни циљ семинара било је информисање музејских стручњака о текућим и планираним активностима на развоју званичне статистике и истраживања у циљу унапређења рада музеја и развоја музејске публике.
Важан део програма био је посвећен представљању планираних методолошких и технолошких промена у оквиру информационог система е-Култура, који је од 2013. године извор званичне статистике о музејима у Србији на основу споразума Завода за проучавање културног развитка и Републичког завода за статистику. Од 2017. године, Завод за проучавање културног развитка је редовни члан ЕГМУС-а, европске групе за статистику о музејима.


Овај део програма представљен је у излагањима др Слободана Мрђе на тему „Развој информационог система е-Култура: музеји у фокусу“ и др Биљане Јокић и др Биљане Ђорђевић на теме„Музеји Србије у контексту европске статистике: изазови за будућност“ и „Стандардизација података о музејима: препоруке ЕГМУС-а“. ПРЕУЗМИТЕ ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Други део семинара био је посвећен питању културне партиципације, и био је обележен излагањима др Маше Вукановић „Деца у музеју: програми за школске и породичне посете“ и Славка Спасића „Манифестације и специјални догађаји у музејима у функцији развоја публике: шта смо научили из истраживања?“.

Семинар је протекао у радној и конструктивној атмосфери и истакнута је важност истраживања о култури и музејима, ради културне партиципације и доступности културних садржаја свим члановима друштва.
С обзиром на то да до сада нису одржавани скупови посвећени овим темама, указано је да ће семинар отворити пут ка продубљенијим истраживањима, унапређењу праксе и даљем развоју у овој области.