"> Промоција књиге „Укуси Ђердапа“ у Амбасади Републике Србије у Мађарској | Завод за проучавање културног развитка

Промоција књиге „Укуси Ђердапа“ у Амбасади Републике Србије у Мађарској

На иницијативу истраживача Завода за проучавање културног развитка, Дејана Загорца, и шефа кабинета Министра спољних послова, господина Владимира Илића, а на позив његове екселенције Радета Дропца, амбасадора Републике Србије у Мађарској, у Будимпешти је 19. маја у вечерњим часовима у прелепом, историјском здању Српске амбасаде на велелепном будимпештанском Тргу хероја, одржана промоција књиге „Укуси Ђердапа“ коју су заједнички издали Национални парк Ђердап и Завод за проучавање културног развитка.

otvaranje
Презентацију је отворио Амбасадор Републике Србије у Мађарској, др Раде Дробац, који је изразио задовољство што је скуп овако посећен и говорио о потенцијалима Србије за развој културног туризма. Затим је присутне поздравила в.д директорка Завода за проучавање културног развитка, Марина Лукић Цветић, која је изразила задовољство што је наш Завод добио прилику да се представи у овом историјском здању у Будимпешти. О лепотама Националног парка Ђердап, говорила је Јелена Бујдић Кречковић, а њено излагање било је пропраћено спотовима снимљеним у овом нашем највећем националном парку.
О гастрономији као делу нематеријалне културне баштине, као и о самој књизи говорио је истраживач Завода Дејан Загорац, који са неколико духовитих реплика допринео да се присутни припреме за коктел.

Присутно је било више од 40 званица, међу којима и амбасадори Руске Федерације, Словачке, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, отправница послова Словеније, председник Дунавске комисије, представници српске заједнице и Српске провославне цркве, представници јавног живота Мађарске као и Регионалног центра за животну средину. Сви они имали су прилику да уживају у специјалитетима и пићима које су донели гости из Србије. Остварени су многобројни контакти и покренуте значајне теме за развој туризма и привредно- културних односа са земљама у региону.
Организацију ове посете, поред Завода за проучавање културног развитка и Амбасаде Републике Србије у Мађарској, помогли су и Светски фонд за природу, дестилерија Зарић, винарија Мачак, домаћинство Јовановић из Рогљева и Недељковић из Зајечара.

astal
Наредна промоција одржаће се крајем јуна у Културном центру Србије у Паризу.