"> Промоција књиге „Екологија, религија, етика“ | Завод за проучавање културног развитка

Промоција књиге „Екологија, религија, етика“

Промоција у организацији Завода за проучавање кулурног развитка, Завода за уџбенике и Еко центра одржана је поводом Дана планете Земље, у недељу 21. априла у 12 сати.

Говорили су:

Марина Лукић-Цветић, в.д. директора Завода за проучавање културног развитка,
Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике
Проф. др Вукашин Павловић, приређивач књиге
Проф. др Ратко Божовић, социолог културе

Модератор: Дејан Загорац, Еко центар

„Најзначајније обележје краја другог и почетка трећег миленија је сазнање да човечанство не може више олако да прелази преко еколошких проблема нити да одлаже суочавање са њима. Ако се век који одлази са пуно основа може назвати веком економије, за век који је пред нама са доста извесности се може рећи да ће бити век екологије“, истиче проф. др Вукашин Павловић у уводнику књиге „Екологија, религија, етика“.

Стање животне средине је сваке године све алармантније, а немогућност да се донесу дугорочне мере за њено побољшање указује на то да је потребна промена развојне парадигме и једна нова еколошка етика. Све активности усмерене на заштиту природе делују само на врх леденог брега, док суштину нашег погледа на свет и развојни концепт који увек изнова доводи до нових ризка и катастрофа, може променити само другачији однос према животној средини, једна другачија етика односа према окружењу и правима будућих генерација.

Још пре 20-ак година, када су најзначајнији теолози и друштвени теоретичари расправљали о односу религије и екологије као и екологије и етике, Еко центар и Завод за пручавање културног развитка указивали су на неизбежне последице које нас чекају. У издању Завода за Уџбенике и Еко центра сада се појављује књига у којој су сакупљени радови најзначајнијих теоретичара и представника верских заједница о овим важним питањима.