"> Промоција филма „Сенћански марципан“ | Завод за проучавање културног развитка

Промоција филма „Сенћански марципан“

Поводом Дана европске баштине, који се ове године у Србији тематски везују за старе занате, Завод за проучавање културног развитка из Београда, Туристичка организација Сенте и посластичарница Алмаши из Сенте, организовали су у уторак, 29. септембра промоцију филма „Сенћански марципан“ и демонстрацију израде овог јединственог производа. Филм је снимљен за потребе ТО Сента и кандидатуру за листу нематеријалног културног наслеђа.

DSCN6416

На промоцији су говорили директор Завода за проучавање културног развитка Марина Лукић Цветић, истраживач Завода др Маша Вукановић, туризмолог Корнел Лашковић, и главни мајстор за марципан Антал Бицок. Он је на лицу места показао како се израђује сенћански марципан.

Сенћански марципан је специфичан производ посластичарнице Алмаши, који се базира на француском крему из некадашње посластичарнице Јожефа Лонге из Кикинде. Ова чувена посластичарница радила је крајем XИX и почетком XX века, а угашена је избијањем Другог светског рата.

DSCN6439

„Алмашијеви, најпре као ученици послалстичарнице Јожефа Лонге, а сада и главни мајстори, већ пет генерација праве исти производ. Од девет укуса марципана два су постала сувенир Сенте, а посвећени су Сенћанској бици, када је заустављен продор Турака у Европу. На медаљонима од марципана су ликови принца победника Еугена Савојског и пораженог султана Мустафе II“, објашњава Марина Лукић Цветић.

Сенћански марципан је више пута добијао највиша признања Новосадског сајма.