"> Промоција часописа „Култура“ број 130: КУЛТУРНА ПОЛИТИКА | Завод за проучавање културног развитка

Промоција часописа „Култура“ број 130: КУЛТУРНА ПОЛИТИКА

Одржана је у среду 18. маја у 12 часова у просторијама Завода за проучавање културног развитка у улици Риге од Фере бр. 4

На промоцији су говориле:
уредница броја, проф. др Весна Ђукић,
ауторке текстова, мр Христина Микић, Вишња Кисић и мр Ана Стојановић

Пред нама је тематски број часописа „Култура“ посвећен културној политици који излази у јавност у години обележавања јубилеја Факултета драмских уметности, што никако није случајно. Почетком шездесетих година, у складу с оријентацијом ширења наставних програма, оснивају се нове студијске групе, што значајно проширује образовну делатност. Прва генерација студената организације уписује се на студије 1961. године од када је до данас прошло 50 година. Од тада, Факултет је чврстим везама повезан са Заводом за проучавање културног развитка који је почео са радом неколико година након оснивања Катедре за организацију сценских и културно-уметничких делатности … На тај начин је ФДУ стварао образоване професионалце способне да у управљању културним животом и културним развојем практично примене методе развијане у организационим и политичким наукама, као и у социологији, праву, економији и другим научним дисциплинама. Тиме је први у Европи поставио темеље образовања у области менаџмента у култури и културне политике. Неколико година затим (1967.) Стеван Мајсторовић оснива Завод за проучавање културног развитка која постаје једина републичка установа чија је делатност да проучава културни развој и трага за савременим методама унапређења културних делатности.
„Култура“ као часопис за теорију и социологију културе и културну политику објављује текстове о културној политици од свог ооснивања, а његов издавач – Завод за проучавање културног развитка је, поред часописа, издавао и посебне публикације посвећене културној политици. Почело је то објављивањем три свеске које су преносиле разговор о културној политици вођен 1967. године у Монаку под покровитељством УНЕСКО-а, као и посебне студије о културној политици у Великој Британији, Француској, Чехословачкој, СССР-у, Шведској, Јапану, Пољској, Уједињеним арапским републикама и Куби.
Сарадња Завода и Факултета драмских уметности наставља се и данас када овај тематски број часописа Култура за штампу приређује професор који на овом Факултету предаје културну политику.
(проф. др Весна Ђукић, из Уводне речи приређивача, Култура бр. 130)