"> Промоција 125. броја часописа Култура | Завод за проучавање културног развитка

Промоција 125. броја часописа Култура

У среду 23. децембра 2009 године у Галерији Завода за проучавање културног развитка представљен је 125. број часописа Културапод насловом „Декодирање слике“. Обраћајући се у поздравној речи директор Завода г. Александар Лазаревић подсетио је на испуњено обећање дато прошлог децембра. приликом промоције броја 120-121 којим је облежена четрдесета годишњица континуираног излажења: часопис има нову редакцију и излази квартално. Поред тога, нагласио је, Култура се сада редовно дистрибуира свим библиотекама градова у Србији и изразио захвалност редакцији и уредници др Миланки Тодић.
Др Тодић је у краћем осврту на претходну годину, искористивши прилику да се захвали свим сарадницима који су омогућили да четири броја буду објављена, говорила о уређивачкој концепцији садашње редакције. Она је нагласила да се часопис Култура освежио отварањем за нова ауторска имена, чему је помогла и тзв. болоњска реформа универзитета захтевом да пре објављивања дисертације доктори наука треба да објаве барем по два чланка у референтном научном часопису. Редакција часописа Култура окренула се њима, тако да број 125 доноси више радова повезаних са обавезама и истраживањима која се проводе у оквиру последипломских студија. Резултат тог опредељења је часопис који се углавном састоји од текстова којима би, услед недовољног искуства аутора, можда могло да се приговори на одређеним техничким мањкавостима, али који који садрже мноштво нових, свежих и смелих идеја.
Након уреднице г-ђе Тодић публици су се обратиле две младе научнице, Бојана Ромић и Ива Јестратијевић које су говориле о својим истраживањима и чланцима из њих произашлих који су објављени у овом броју часописа.
125. број часописа Култура могуће је набавити у библиотеци Завода за проучавање културног развитка.

 

У визуелном пољу, као што знамо, комуникација не функционише по провереним и здраворазумским правилима, па тако нико неће кренути ка небу када види саобраћајни знак на коме је стрелица окренута у вис. Конвенционални програми декодирања не важе за слике као ни за снове, па вам се, за сада нико није могао представити као мајстор за декодирање слика.
(др Миланка Тодић, из Увода, Култура бр. 125, Декодирање слике)