"> „Предели, стари занати и умећа – скривена баштина Србије“ | Завод за проучавање културног развитка

„Предели, стари занати и умећа – скривена баштина Србије“

Отварање изложбе фотографија „Предели, стари занати и умећа – скривена баштина Србије“ и представљање књиге „Укуси Златибора“ одржано је данас у Галерији Завода за проучавање културног развитка. Окупљеној публици обратили су се: Љубивоје Ршумовић, песник, сарадник на књизи „Укуси Златибора“, Иван Светозаревић, туризмолог, сарадник на књизи „Укуси Златибора“ и један од аутора фотографија на изложби, Дејан Загорац,истраживач Завода и аутор „Укуса Златибора“ и Вук Вукићевић директор Завода.


Фотографије приказане у склопу изложбе илуструју богатство културног наслеђа у заштићеним природним добрима на подручјима око Ђердапа (аутора Ивана Светозаревића), Старе планине (аутора Дарка Савића) и Златибора (аутора Ранка Лазаревића) и представљају позив за њихово унапређење и очување природе за будуће генерације.


Представљена књига „Укуси Златибора“ Дејана Загорца је уследила након „Укуса Старе планине“ књиге објављене 2017. године. „Укус Ђердапа“, прва књига о у овом серијалу, Дејана Загорца и Јелене Бујдић Кречковић је 2012. године добила награду за најбољу публикацију у области туризма Туристички цвет, и била је успешно представљена у Амбасади Србије у Будимпешти, Српском културном центру у Паризу и за време Српског месеца у Лондону. Све ове публикације су издања Завода за проучавање културног развитка, и објављена су уз подршку Министарства културе и информисања