"> 24.12. 2015. Предавање „Грађанска слава – заборављен обичај“ | Завод за проучавање културног развитка

24.12. 2015. Предавање „Грађанска слава – заборављен обичај“

Предавање „Грађанска слава – заборављен обичај“ одржано је 24. децембра од 12 часова у Заводу за проучавање културног развитка (Београд, Риге од Фере 4).
О слави и својим искуствима говорила је домаћица Марина Лукић Цветић, в.д. директора Завода за проучавање културног развитка у чему јој се придружио гост, уметник Танасије Стојић Рузмарин. Приказан је и документарни филм „Три реда колача“, који је снимио Народни музеј Краљеву, у сарадњи са координаторком за нематеријално културно наслеђе Снежаном Ашанин из Чачка.

slava_web

„Слава је први предлог из Србије који се нашао на светској листи Нематеријалног културног наслеђа. Постоји више врста слава: сеоске, градске, манастирске,породичне, еснафске, заветне…а циљ им је исти – да се испоштује светитељ, традиција, породица, преци и да буде напретка и здравља. Ако питате свештенике на који начин да прославите славу, добићете исти одговор, да славу чине колач, жито и свећа, а остало је како се може и колико се има. Како изгледају данашње славе у градским условима то сви знамо. Очигледна су претеривања у спремању хране и пића, гужва, брзина, измештања кућног амбијента у кафану уз непримерену музику и скупе неадекватне поклоне“, објашњава Марина Лукић Цветић.

small_3

Она подсећа да се до педесетих година прошлог века, у градовима су се прослављале славе много примереније, лепше, елегантније и једноставније. Гости су могли да поразговарају међусобно и са домаћинима, послужење је било одабрано, а поклони се нису носили или нешто тек толико да не будете празне руке.

У Краљеву, у породици Цветић, обновљен је обичај грађанске славе и већ четврту годину слави се на тај начин.
„Пре свега припреми се колач, жито и свећа. Домаћин ујутру иде у цркву да свештеник пресече колач. У 12. часова је породични ручак, а од 17. часова долазе гости у визиту, где се служе по одређеном реду. Прво се изнесе жито, затим слатко, послужи се ситним колачима, обично три пута, а затим стиже, кафа, ликер, чаша вина… Грађански обичаји у адекватном амбијенту могу обогатити туристичке садржаје, рецимо начини послуживања слатког, кувања кафе, послужење колачима што ће свакако дати нове идеје“, сматра Марина Лукић Цветић.