"> Посета Националном парку „Шар-планина“ | Завод за проучавање културног развитка

Посета Националном парку „Шар-планина“

У оквиру пројекта „Културно-историјска баштина националних паркова у Србији“ Дејан Загорац, координатор и Маја Тодоровић, сарадник на пројекту, били су од 19. до 22. августа у посети Националном парку „Шар-планина“. Том приликом о начину функционисања овог Парка у специфичним условима разговарали су са представницима Парка Виолетом Стаменковић, директорком и Гораном Васиљевићем, шефом надзорне службе.
Представници Завода посетили су само неке од бројних културно-историјских знаменитости ширег реона Шар-планине: цркву у Штрпцима, манастир Светог Архангела Гаврила код Призрена, обновљену цркву Светог Ђорђа, Богородицу Љевишку, Богословију, као и споменике других народа које живе у Призрену: Католичку цркву, Синан-пашину џамију и Суфијску текију. Организована је и посета најудаљенијем селу у општини Штрпце – Сушићу, где мештани чувају оригиналне примерке паса познате шарпланинске расе и праве чувени шарпланински сир на древан начин.
Поред посете скијалишту Брезовица, представници завода имали су прилике да разговарају са бројним мештанима Штрбаца и околних села који су говорили о својим ставовима о развоју овог, потенцијално, веома атрактивног места за еколошки и културни туризам. Констатовано је да је потребно разбити предрасуде о недовољној безбедности овог туристичког одредишта као и путовања до њега, чиме би се привукло више посетилаца из централне Србије и тако помогао привредни и друштвени развој овог краја.
Представници Завода наишли су на велику љубазност и помоћ како управе Националног парка тако и других мештана ове варошице на чему им се срдачно захваљују.