"> Отварање изложбе „Злато буњевачког кола“ | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе „Злато буњевачког кола“

Отварање изложбе одржано је у четвртак, 13-ог марта од од 17 до 20 часова у Галерији Завода за проучавање културног развитка.

Ауторке необичних слика од сламе, такозване сламарке, приказале су овом приликом публици своју специфичну технику израде слика од природног материјала. Сви заинтересовани моглу су да се опробају у техници израде слика од сламе и уживају у традиционалним песмама Буњеваца.

Господин Ђуро Бошњак говорио је о историјату Буњеваца у Сомбору и њиховом удружењу, док је изложбу отворила историчарка уметности в. д. директора Завода за проучавање културног развитка Марина Лукић Цветић. Отварање изложбе увеличао је и амбасадор Мађарске у Београду

Сложена техника сликања сламом карактеристична је за Буњевце и свакако је треба предложити за листу нематеријалног културног наслеђа. Сликање сламом даје ефекте колажа, интарзије, инкрустрације, рељефа и филиграна. Повезано је са божићним празницима и дужионицом – празновањем Буњеваца у славу жетве. Вештина је проистекла од израде круне за бандашицу и венца за бандаша. У овом случају слама је сликарски материјал који се по изради скице аплицира на подлогу. Буњевачко коло сваке године организује своју сликарску колонију.