"> Отварање изложбе слика Н. Станковића „Спознаја тајне постојања“ | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе слика Н. Станковића „Спознаја тајне постојања“

Изложба слика „Спознаја тајне постојања“ академског сликара Ненада Станковића биће свечано отворена у четвртак, 15. октобра у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка и може се погледати наредне две недеље.

„Слике Ненада Станковића свет су за себе, са метафизичком димензијом, специфичним уметничким импулсом и јасно дефинисаном почетном идејом. Ритмички склад, хомогени ток, широки распон асоцијација између знаковног, ритуалног и сакралног, резултат су озбиљног ликовног размишљања. Способност усложњавања и повезивања искуственог, доживљеног, виђеног и измаштаног, уклапају се у специфичан уметников систем вредности. Сугестивност доброг цртача и сликарски рукопис перфекционисте, окосница су добре композиционе поставке и јасне форме. Попут доследног сценаристе, аутор повезује главне актере са транспонованим мистериозним светом природе, стварајући аутентични наратив слике. У хармоничном контексту енигме и фантастике, планови се надовезују једни на друге. У централном делу је катарза, или се композиција гради из више целина, са јасно дефинисаном хоризонталном поделом. Поента је суштина живота, људског постанка и трајања на планети Земљи, са сегменатима садашњег и будућег, који се у неком контексту додирују, прожимају и круже попут вечне енергије. Митско поетска вокација прошлости и однос између физичког и менталног склопа актера, сежу из неког другог, хуманијег и озбиљнијег времена, по сензибилитету најближег ренесанси.

Hilandarsko_sace

Станковићеви насликани светови су препознатљиви, вишезначни, опипљиви, метафорични и симболични. Он обликује и зида на чврстим темељима, са креативном снагом, која даје јасно дефинисане вредности. Предимензионирана пчела – матица, чува своје царство саздано од савршеног шестоугаоног саћа, док радилице гњуре у трубицама едемског цвећа или журе ка кошници – вршки као да се склања под капу. Звездана прашина, попут честица манастирске патине, заокружује вредну скупину на исти начин као и фигуру црнорисца са троугластом кукуљицом, попут Светог Симеона. Далеко од ововременог, хиландарски монах забавља се некаквом чудном машинеријом, попут ренесансног алхемичара. Немаљњићке задужбине или деспотова Ресава, укомпоноване су у ренесансне ведуте, са атмосфером затишја сутона и богобојажљивости. Међу кулама и куполама звекећу панцири свеих ратника, калиграфи исписују своје иницијале, поју се византијски псалми, а клепало позива на молитву. Имагинарни, шиљасти висови и маглине насукали су препотопску Нојеву барка, са раширеним белим једрима из мита о Егеују и крсташ барјаком на врху, налик млетачкој галији. Све се са разлогом измешало, јер се тако развијала цивилизација од постања, старог завета, преко антике, средњег века, ренесансе…до наших дана са претећом глобализацијом, од које аутор са разлогом стрепи и поручује да је целокупна европска цивилизација на ветрометини…
Лазурни намаз, сведени тонови и одмереност у сазвучјима боја, дају нарочиту естетску питкост. Све је на свом месту, јасно и уравнотежено, зналачки постављено као на платнима старих мајстора. Светло и сенке, белина која исијава, однос топлог и хладног, мирног и узбурканог су складна целина која је резулзат вишегодишњег искуства, стрпљења, талента, вештине и знања.
Слике Ненада Станковића се посматрају, читају, слушају и доживљавају, док је посматрач од стране аутора замишљен као ходочасник, путник намерник или знатижељник, кога уметникова рука води стазама сновиђења. На њима се спознају небеса, закони природе, принципи нужности, животни токови и човекова судбина. Сликар прати путање звезда и комета, а васељена постаје обавезна позадина његових слика, по којој он записује и прича.“

Марина Лукић – Цветић

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 2637 565, 2638 081