"> Отварање изложбе слика „Апстракција могућег“ Татјане Димитријевић | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе слика „Апстракција могућег“ Татјане Димитријевић

Изложба ће бити свечано отворена у четвртак, 1. октобра у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка и може се погледати наредне две недеље.

„Један од парадокса уметности Татјане Димитријевић је у томе што је она истовремено приступачна и тако неуловљива. Почиње као „формалиста” и своје формалистичко образовање уноси у своја истраживања слободне форме. Уметност у којој нема ни трага претњи или зебњи. Напротив, Татјана Димитријевић тежи да нас окружи ведром и спокојном атмосфером, позива нас да учествујемо у отменим и непомућеним емоцијама. Зашто је она неухватљива? Све у свему, њени облици су једноставни а дух којим зраче доброћудан. Некима ће бити тешко да схвате уметност Татјане Димитријевић, можда због начина на који она у свом раду усредсређује своју моћ на чисто визуелне компоненте – боју и светлост, на суптилне променљиве односе које постиже разним засићењима и градацијама транспарентног и постојаног, топлог и хладног – показујући изузетну осетљивост за боју. Сликарство Татјане Димитријевић је сликарство најсмелијих обрта, неочекиваних односа, зрело, осећајно и детиње безазлено. Црпећи снагу из бајковите маште, успомена, носталгије и тла ова уметничка пракса има елементе ренесансне непоновљивости у којој су здружени монументалност, меланхолија, бес и страст, уметност која мири Франческу и Полока – грубошћу тесања најфинијих порука људског срца као и узбудљивости и драматичности израза – што не спутава ауторову лирску природу“, објашњава у каталогу изложбе Љубиша Димитријевић.

Coal-miner_web,

Татјана Димитријевић (1965, Сомбор) дипломирала је 1988. године на Академији уметности у Новом Саду, одсек сликарство у класи проф. Душана Тодоровића. Излагала на седам самосталних и више колективних изложби. Запослена је као уредник ликовних програма у галерији Културног центра Сомбор. Већ низ година се бави ликовном педагогијом.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 2637 565, 2638 081