"> Отварање изложбе „Простори подсвесног“ Јоване Вишнић | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе „Простори подсвесног“ Јоване Вишнић

Изложба „Простори подсвесног“ Јоване Вишнић биће свечано отворена у четвртак, 27. фебруара у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд).

„У својим сликама представљам шуму која је сведена на симбол у којем боја игра важну улогу. Апстраховањем крошњи спајам их у једну површ која симболички означава простор подсвесног. Он је херметичан, мрачан… Чин уласка у шуму, мистериозну, непредвидиву, поистовећен је са сопственим продирањем у подсвест. Дрвеће је на мојим радовима такође асоцијативно, оно није уређено, декоративно дрвеће са даровима воћа и цвећа, већ претеће, органско растиње, спремно да задави и угуши сваког уљеза. Стога, цео призор јесте замишљени зид кроз који се човек са личном одговорношћу пробија и улази у мистериозну унутрашњост…“, објашњава сликарка Јована Вишњић.

Јована Вишњић је дипломирала сликарство на ФЛУ у Београду, у класи професора Слободана Роксандића, где је 2012. завршила и мастер студије. У 2013. години, приредила је две самосталне изложбе: у Арт@арт галерији СКЦ-а у Београду и у Музеју Јадра у Лозници, а од 2006. до данас је учествовала на више групних изложби у Лозници, Београду, Новом Саду, Бугарској. Од 2000. до 2007. године учесник је Ђачке ликовне колоније у Тршићу, у оквиру манифестације „Ђачки Вуков сабор“, као и Ликовне колоније Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи. Веб сајт: www.jovanavisnjic.com

„На трагу Фројдове психоанализе и откривања потиснутих порива, нагона, жеља, или пак уметника надреалиста, који су прокламовали истраживање унутрашњег модуса изражавања кроз асоцијације, визије, снове, Јована Вишњић полази у потрагу за суштином своје природе, желећи да докучи и скривени поредак живота и света уопште, зарањајући у интуитивно, емотивно, духовно. Симболистичким ликовним језиком исказује запретене импулсе, стварајући призоре кондензованог садржаја, психолошке динамичности, унутрашњег конфликта, што побуђује на болну, чак и језовиту самоспознају. Јер, уласком у шуму – митолошку, библијску, бајковиту, симболичку – људска душа прелази праг ка непознатом, где вребају опасности, искушења, препреке, али човекова мисија је да продре дубље у „шуму“, односно да проникне у себе, пронађе свој идентитет“, каже мр Драгана Мартиновић, теоретичар уметности, истраживач у Заводу за проучавање културног развитка, која ће и отворити изложбу.

Изложба ће бити отворена до 12. марта 2014.