"> Отварање изложбе: Дуња Савчић, Лутке | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе: Дуња Савчић, Лутке

Позивамо Вас на отварање изложбе Дуње Савчић у Галерији Завода за проучавање културног развитка. Отварање је учетвртак, 29-ог септембра у 19 часова.

За моје сазревање како уметничко тако и психичко пресудан је био Јапан, где сам упознала прелепе мотиве гејши које сам истраживала кроз цртеж и изложила 2007.године у Задужбини Илије М. Коларца на својој првој самосталној изложби.
Једно време изучавала сам и јапански језик и њихове обичаје па сам се тако приликом боравка у Јапану тражећи монографије јапанских уметника сасвим случајно срела са новим јапанским мотивима, која су за кратко време постали мој нови извор инспирације.
То су луткице крупних очију чија се боја захваљујући уграђеном механизму мења.
Тако сам и дошла на идеју да очи буду доминантне и да их истакнем у први план. Оно што ми се стално провлачило кроз мисли док сам кроз цртеж разрађивала овај мотив луткица било је да су очи огледало душе и да свака емоција може да се препозна у њима чак и онда када ћутимо. У самом процесу рада дошло је до постепеног нестајања усана на неким платнима док се на неким благо назиру.
Осврнувши се око себе приметила сам да моје слике све више личе на моје другарице, свака слика имала је неки елемент који ме је асоцирао на неку од њих. Сања има дугу смеђу косу, Милица прћаст носић док Јеца сањари о својој новој љубави … сасвим спонтано и подсвесно ја сам уствари сликала њих, моје лутке. Тако је свака слика добила своје име. Посветила сам им моја платна на којима њихове очи, њихова доброта и нежност зраче и привлаче, надахњују, теше и пружају изнад свега љубав.