"> Отварање изложбе: Анa Парежанин, „Утонућа“ | Завод за проучавање културног развитка

Отварање изложбе: Анa Парежанин, „Утонућа“

Изложбу у Галерији Завода за проучавање културног развитка отворила је у четвртак, 16. маја Марина Лукић Цветић, историчар уметности и в.д. директор Завода за проучавање културног развитка.

„Ана Парежанин је сликарка широког замаха, снажне енергије и јаког темперамента, коју воде унутрашњи импулси и она свему даје покрет, гест и игру. Њене композиције су надреалистичке, езотеричне, медитативне фигурацијске форме, где је све промишљено и ништа на њима није плод случаја“ – открива нам Марина Лукић Цветић и додаје: „На свакој слици темат је млада жена, узета знаковно као Ботичелијева Венера, која у свој својој раскоши облина, уместо пене, израња из црнила воде. Лице сакривено велом косе, спојено је са водом правом црвеном линијом живота која може значити и Аморову стрелу. Анине слике попут карата, можемо сложити, промешати и поделити другачијим редом као и у животу. Добићемо причу оптимизма или песимизма онако како смо је ми доживели или желимо да се она догоди“.

Ана Парежанин припада генерацији младих београдских уметника. Дипломирала је у Београду на групи зидног сликарства код професора Лазовића, а магистрирала у Атини.

Поставка се може погледати до краја маја.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 сати
Тел: 2637 565, 2638 081