"> Округли сто “Стваралаштво за децу“ | Завод за проучавање културног развитка

Округли сто “Стваралаштво за децу“

У овиру Дечје недеље, а у организацији Пријатеља деце Србије и Завода за проучавање културног развитка Србије, одржан је 8. октобра Округли сто о стваралаштву за децу.
Разговор је у просторијама Завода  окупио четрдесетак писаца, издавача, библиотекара, педагога, психолога, просветних радника, редитеља, ТВ аутора, музичара, новинара и других стваралаца који се лично или у установама културе баве програмима за децу, а дошли су из Београда, Ниша, Шапца, Пирота, Панчева, Лазаревца…
Уводничари су били: Зоран Хамовић, издавач и специјални саветник у Министарству културе; Љиљана Костадиновић, директорка Луткарског позоришта из Ниша; Миња Субота, музичар; Владимир Андрић, уредник Дечјег програма РТС-а; Зефирино Граси, главни уредник “Политииног забавника“; Никола Грујућ, коаутор пројекта “Авантура култура“.
Суштина трочасовне расправе своди се на закључак да је неопходно подстаћи стратешки приступ стваралаштву за децу како би дотицај са културом и уметношћу систематски постао део њиховог одрастања. У том смислу предложено је да се реактивира Радна група за стваралаштво за децу при Министарству културе која би, уз остало, олакшала међуресорску сарадњу јер се брига о култури намењеној деци дотиче и Министарства просвете и Министарства за спорт и омладину.
Опште је мишљење, такође, да је потребно истражити културне потребе данашњих генерација, како је то последљи пут урађено пре готово четврт века, и тиме установама културе и уметничким ствараоцима дати путоказ за рад у приближавању културних вредности деци и младима – али и за подршку деци и младима у испољавању њихове сопствене креативности и уметничких талената.
Уз заједничке приговоре на организационо-финансијске тешкоће у продукцији културних програма за децу, од позоришних до телевизијских, од ликовних до издавачких, на скупу је било речи и о многим примерима успешног рада за младе и са младима, о упорности и ентузијазму појединаца и установа. При том је дата генерална замерка медијима да не поклањају заслужену пажњу овој сфери културе и не прате критички ову врсту уметничке делатности.