"> Oкругли сто: “Културе Трећег света и питања мултикултуралности у транзиционој Србији“ | Завод за проучавање културног развитка

Oкругли сто: “Културе Трећег света и питања мултикултуралности у транзиционој Србији“

Oкругли сто се реализује у оквиру пројекта „Културе ритмова – Ветрови Трећег света“, 13. децембра од 18ч у просторијама Завода за проучавање културног развитка, Риге од Фере 4. Овом приликом, биће премијерно изведен и плесни перформанс: „Orishas, заштитници робова“ у кореографији и интерпретацији Немање Драгојловића Сонера.

Уводничар разговора на округлом столу биће доц. др Драган Ћаловић са Факултета за културу и медије Мегатренд универзитета у Београду, док ће у дијалогу, између осталих, учествовати и проф. др Дивна Вуксановић, доц. др Владислав Шћепановић, др Љубомир Маширевић, др Влатко Илић, мр Биљана Ђоровић, мр Мирослав Вићентијевић, Биљана Јокић, Милена Бјелогрлић, студенти Факултета драмских уметности у Београду и други учесници/учеснице пројекта “Културе ритмова”.

Плес Orishas, сагледан у контексту Jоруба религије, симболички представља отпор афричког народа европском колонијализму, док ће округли сто покренути питања разумевања мултикултуралности у транзиционој Србији, а с обзиром на проблематку култура тзв. Трећег света. У погледу на то, актуелне теме су: да ли се решавању питања мултикултуралности у нас прилази као унутрашње-политичком проблему, односно искључиво са аспекта приближавања Србије Европској унији, или је мултикултуралност схваћена као део шире традиције ових простора, а у контексту вишевековног развоја култура балканских народа, те у којој је мери мултикултуралност овде сагледана с обзиром на могућности отварања према културама тзв. Трећег света, што би, свакако, допринело општем културном развоју наше средине.

Пројекат „Културе ритмова“ заједнички реализују: Млади грашак, удружење грађана за уметност, културу, медије и друштвена питања, Капуера Ангола центар, плесне школе Casa Latina, Estilo Cubano i Tango natural, НВОBeosalsa.com и Студентски форум за Латинску Америку (СФЛА), у сарадњи са општином Савски венац, Заводом за проучавање културног развитка, Студентским културним центром у Београду и Природњачким музејом Србије.
Пројекат „Културе ритмова – Ветрови Трећег света“ финансијски је у целости подржала београдска општина Савски венац.
Захваљујемо се општини Савски венац, Студентском културном центру у Београду, Заводу за проучавање културног развитка и Природњачком музеју Србије на помоћи у реализовању Пројекта, као и пријатељима „Култура ритмова“ као што су: AntiAging centar, Nestle Adriatic Foods, Горки Лист,Оптика Радованчевић, Anglo American School, Манзана агенција и Мали принц.