"> Округли сто: Коришћење култивисаних површина у ПДРБ Колубара у еколошко-едукативне сврхе | Завод за проучавање културног развитка

Округли сто: Коришћење култивисаних површина у ПДРБ Колубара у еколошко-едукативне сврхе

У организацији Еко центра, Завода за проучавања културног развитка и Савета за образовање општине Лазаревац у Заводу за проучавање културног развитка је у среду 17. марта одржан округли сто на тему „Коришћење култивисаних површина у ПД РБ Колубара“.
После уводног поздрава Дејана Загорца из Еко центра, приказан је краћи филм о измештању реке Колубаре и рекултивацији површинских копова на некадашњем пољу експолатације угља. Пројекат „Еколошко-едукативно школско село“ представио је Бранислав Пајић, задужен за заштиту животне средине у „Колубари“.

Затим је Дејан Загорац кратко представио МИНСЕР пројекат, пројекат модернизације и еколошке санације рударског и енергетског сектора у Србији, који је Еко центар реализовао прошле и предпрошле године у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, Рударско-геолошким факултетом у Београду и Електропривредом Србије. Пројекат је финансијски подржан од немачке владине организације INWENT. На крају пројекта, тројица наших стручњака из ЕПС-а, боравила су на тромесечној пракси у немачким институцијама и организацијама. Један од корисника стипендије био је и Ненад Поповић, који је на округлом столуи изнео искуства у ревитализацији напуштених површинских копова у области Лаузиц у Немачкој.
Сарадница Завода за проучавање културног развитка Тамара Јовановић говорила је о пројекту „Празни простори Србије“, током кога је и успостављен контакт са представницима „Колубаре“. Додатна објашњења о пројекту „Еколошко-едукативно школско село“ дао је Зоран Антонијевић из Рачунарског центра „Колубаре“. У дискусији које се развила говорили су представници Републичког завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе, Еколошког покрета Србије, НВО Централе и из других организација.
Закључено је да је Пројекат веома интересантан и да постоје реалини изгледи за његову реализацију а договорена је и посета „Колубари“ у току априла, како би се присутни и сами упознали са постојећим стањем на култивисаним површинама овог предузећа.