"> Одржана промоција едиције „Присуства“ на Сајму књига | Завод за проучавање културног развитка

Одржана промоција едиције „Присуства“ на Сајму књига

У понедељак, 22. октобра 2018. године у оквиру Међународног београдског сајма књига, у сали „Борислав Пекић“, одржана је промоције књижевне едиције „Присуства“ у издању Завода за проучавање културног развитка и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.
Едиција „Присуства“ настала је као резултат књижевног конкурса за младе песнике „Новица Тадић“, покренутог са циљем систематске подршке песничком стваралаштву на српском језику.

На промоцији ове едиције, у чијем првом колу су објављене збирке песама овогодишњих добитника награде „Новица Тадић“, говорили су аутори Јана Алексић („Аријел аноним“), Екрем Хамид („Есхатон“) и Слађана Шимрак („Позамантерија“), уредник едиције др Драган Хамовић и др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Вук Вукићевић је представио едицију и нагласио значај систематској подршци песништву, као важном сегменту нашег културног стваралаштва.
Драган Хамовић је идеју за покретање конкурса и едиције образложио из перспективе великог културног значаја и утицаја песника Новице Тадића и понудио кратку анализу сваке од награђених књига.
Награђени песници су у основним цртама образложили своје ауторске намере и прочитали по неколико песама из својих књига.