"> OДРЖАН ТРЕЋИ СКУП У НОВОМ ЦИКЛУСУ ОКРУГЛИХ СТОЛОВА О НАЦИОНАЛНИМ ПРИЗНАЊИМА У КУЛТУРИ | Завод за проучавање културног развитка

OДРЖАН ТРЕЋИ СКУП У НОВОМ ЦИКЛУСУ ОКРУГЛИХ СТОЛОВА О НАЦИОНАЛНИМ ПРИЗНАЊИМА У КУЛТУРИ

У оквиру новог циклуса округлих столова о будућности признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, 23. маја 2019, у Заводу за проучавање културног развитка у Београду, одржан је трећи округли сто. Окупљенима се најпре обратио директор Завода др Вук Вукићевић, а потом су своје мишљење изнели представници репрезентативних удружења у области филмске, позоришне, ликовне, примењене и визуелне уметности, сценског стваралаштва и уметничке игре.

Скупу су присуствовали: Милена Бурић, начелник Одељења за савремено стваралаштво у Министарству културе и информисања, Владимир Недељковић и Марио Боришић, саветници у Министарству културе и информисања, Филип Бојић, доцент са Правног факултета Универзитета у Београду, Славко Спасић, Завод за проучавање културног развитка, Жарко Драгојевић и Божидар Зечевић, Удружење филмских уметника Србије, Бранислава Атанацковић, Удружење драмских уметника Србије, Предраг Момчиловић, Савез драмских уметника Војводине, Марија Бајчетић, Удружење балетских уметника Србије, Снежана Пешић Ранчић и Ана Михаиловић, УЛУПУДС и Љиљана Мићовић, УЛУС.


Присутнима је представљен предлог измена члана 14. Закона о култури, као резултат закључака донетих током прошлогодишњег циклуса округлих столова и тежње да се ово важно питање, доделе признања за врхунски допринос уреди на свеобухватан начин. Ближи услови и сам начин доделе биће прецизирани новом уредбом, која ће се донети после усвајања измена и допуна Закона о култури, а на основу јаснијих критеријума који ће бити утврђени.