"> Додељене награде књижевног конкурса за младе песнике „Новица Тадић“ | Завод за проучавање културног развитка

Додељене награде књижевног конкурса за младе песнике „Новица Тадић“

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић уручио је данас Браниславу Живановићу из Новог Сада, Јелени Блануши из Банатског Великог Села и Спасоју Јоксимовићу из Мајданпека књижевну награду „Новица Тадић“.

Живановић је добио награду за рукопис „Песма галиота“, Блануша за рукопис „Сабрани страхови“, а Јоксимовић за „Municipium S“.

Министар Вукосављевић приликом уручења награде младим песницима истакао је да некада овакви напори делују узалудно, али да је неговање поетског израза, неговање песника и песништва заправо уливање бетона у темељ постојања појединца, друштва и државе.

„Поезија је, ако бисмо друштво посматрали у органском смислу, витални хормон који је тешко ухватљив, али друштву даје животну снагу и издржај за често мукотрпне историјске, друштвене, материјалне и сваке друге околности“,  казао је  Вукосављевић.

Министар је нагласио да поезија људима даје наду, утеху, подсећа их на темељна питања, даје им веру у живот, оптимизам, али означава и одређене сумње.

„Охрабрујућа је чињеница да су на другом конкурсу пријављена 33 рукописа аутора до 35 година старости из Србије, Републике Српске, Црне Горе, што даје додатни замах недавно потписаној Повељи о српском културном простору. То значи да са српског културног простора долазе талентовани млади песници, а Министарство на овај начин, уз ову скромну повељу, омогућава да се награђене песничке збирке издају у едицији „Присуства““, подвукао је Вукосављевић.

Добитницима су уручене дипломе и плакете са ликом Новице Тадића, које су урадили студенти Факултета примењених уметности.

Књижевни конкурс „Новица Тадић“, на иницијативу Министарства културе и информисања, покренут је прошле године као мера подршке поезији млађих аутора (до 35 година), а у знак сећања на великог песника нашег доба. Старосна граница за учешће на конкурсу је до 35 година зато што је Тадић управо у 35. години објавио своју прву књигу поезије.

Жири је радио у саставу: Марко Аврамовић, Јана Алексић, Миломир Гавриловић, Никола Маринковић и Драган Хамовић.

Oрганизатор конкурса је Завод за проучавање културног развитка.

Преузмите Одлуку о додели награда.