"> Необично затварање изложбе фотографија „Импресије са Кубе“ | Завод за проучавање културног развитка

Необично затварање изложбе фотографија „Импресије са Кубе“

Уколико сте одувек желели да путујете по Куби, осетите делић кубанске атмосфере, упознате се са локалним становништвом и њиховим начином живота, дођите на необично затварање изложбе фотографија „Импресије са Кубе“, које ће бити уприличено у среду, 11. марта у 12 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка. Уз слајд презентацију, уметница Оливера Јанковић ће дочарати своју фасцинираност Кубом, објаснити како су фотографије настале, испричати занимљиве анегдоте и догодовштине са свог путовања.

kub_600px

„Импресије са Кубе су богат наратив везан за прекрасну земљу, њено море, острва, шуме, глави град Хавану, Хемингвејеве трагове између књига, коктела и цигара, искрене људе на улицама и шарене олд тајмере. За почетак то је класична туристичка прича виђена радозналим оком кроз објектив. Међутим, ауторка кроз избор и кадар открива свој префињени сензибилитет и интуицију да продре у суштину. Поента је душа једног поносног народа, пулсирање живота, темперамент дат кроз музику и покрет, замотан у листу дувана и преточен кроз капљице рума. Рећи ћете, рај на земљи, а порука иде уз опаску да га је створио, одржао и обојио оптимизам који нам свима недостаје“, објашњава историчарка уметности и в.д. директора Завода за проучавање културног развитка Марина Лукић Цветић.

Посебно занимљиво је и то да ће посетиоци затварања изложбе моћи да виде и више десетина фотографија које се нису нашле у првобитној поставци „Импресије са Кубе“, отвореној 26. фебруара у Заводу за проучавање културног развитка.