"> Награда „Новица Тадић“ | Завод за проучавање културног развитка

Награда „Новица Тадић“

Награда се додељује у знак сећања на песника Новицу Тадића, чији је опус обележио српску поезију на размеђу 20. и 21. века и чији ауторски статус превладава све поетичке и друге поделе на актуелној књижевној сцени, а у циљу подстицања стваралаштва младих песника на српском језику.

Награда има два циља, а то су чување успомене на овог песника и указивање на значај и вредност поезије у ширем смислу. Такође, награда ће значајно допринети промовисању уметности и стваралаштва младих, промовисању поезије и неговању српског језика и писма.

Књижевни конкурс „Новица Тадић“, на иницијативу Министарства културе и информисања, покренут је 2018. године као мера подршке поезији млађих аутора, а у знак сећања на великог песника нашег доба.

Главни део награде чини објављивање изабраних рукописа у едицији „Присуства“, названој према Тадићевој првој збирци.. Право учешћа на конкурсу имају сви песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

Координатор: Владимир Коларић