"> Модели локалних културних политика као основа за повећање културне партиципације | Завод за проучавање културног развитка

Модели локалних културних политика као основа за повећање културне партиципације

У среду 29.8.2018. године у Прес сали Министарства културе и информисања Републике Србије представљен је извештај истраживачког пројекта „Модели локалних културних политика као основа за повећање културне партиципације“, са образложењем препорука за развој културе на републичком и локалном нивоу. Пројекат су реализовали Институт за позориште, филм, радио и телевизију Факултета драмских уметности и Завод за проучавање културног развитка, наручилац је Министарство културе и информисања, изабран је на конкурсу Републичког секретаријата за јавне политике, а финансиран је од стране швајцарске мреже Хелветас, у оквиру Перформ програма.

Циљ истраживања је сагледавање стања у култури на локалном нивоу, ради унапређења културног живота у градовима широм Србије.

Истраживање је обављено у 15 градова у Србији, у Суботици, Сомбору, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву, Смедереву, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Чачку, Зајечару, Крушевцу, Лесковцу, Нишу и Врању. Током истраживања интервјуисани су представници свих 15 локалних самоуправа (градски већници и помоћници градоначелника за културу), а у оквиру фокус група је разговарано са представницима установа културе у наведеним градовима и са 135 представника цивилног и приватног сектора.

На пројекту је радио истраживачки тим у следећем саставу: проф. др Весна Ђукић, редовни професор на Факултету драмских уметности, проф. др Милена Драгићевић – Шешић, редовни професор на Факултету драмских уметности; др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, Богдана Опачић, Бојана Субашић, др Ана Стојановић, истраживачи Завода за проучавање културног развитка; Вирџинија Ђековић и Татјана Николић, докторанткиње на Факултету драмских уметности.

Током следеће недеље презентације резултата истраживања одржаће се у Суботици, Чачку, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу и Панчеву. Коначна верзија извештаја ће бити објављена до 15. септембра.