"> Милош Антоновић, RELATIONSHIP. Отварање изложбе слика | Завод за проучавање културног развитка

Милош Антоновић, RELATIONSHIP. Отварање изложбе слика

У Галерији Завода за проучавање културног развитка, у четвртак 4. 9. 2014. у 19 часовабиће отворена изложба Милоша Антоновића сликара, писца и адвоката из Краљева под насловом RELATIONSHIP. Изложбу је приредила историчар уметности Марина Лукић Цветић, која ће је уједно и отворити.
Изложба Милоша Антоновића, са симболичним називом RELATIONSHIP, је зрело, заокружено, мисаоно и визуелно казивање особите документарне вокације, које је истовремено згуснута мешавина спонтаног и промиошљеног садржаја. Смисао ове поставке је приказивање слојевите и сурове стварности као тешке драме, са поентом да покрене емоције и опомене нашу савест. У првом плану налази се човек данашњице, посматран у најразличитијим животним околностима. Необични штимунзи на сликама настали су сучељавањем различитих људских карактера. Логично је да је представа насликане животне збиље проистекла од сакупљених исповести или сведочења из канцеларије или суднице. Међутим, уметник је свесно избегао класичну причу и драматични наратив да би представио опору или огољену страну живота, и усредсредио се на лице актера, гестикулацију и сугестивне кретње са одређеном дозом карикатуралног. Његово професионално искуство и изузетна моћ запажања, предност дају ликовном изразу, тако да је из и целовитог доживљаја и пренетих емоција у заокруженом контексту, проистекло сложено дело које залази чак у просторе ауторових метафизичких доживљаја.
О свом животном опредељењу аутор је изјавио:
– Адвокатура је посао, а сликарство моја љубав и природно предодређење. Сликам од како знам за себе. Међутим, као и многи гимназијалци са краја шездесетих који су уписивали популарне факултете, ја сам уписао Права, стављајући тако каријеру испред правих сопствених жеља. А, само једна једина је постојала. Желео сам да будем сликар. Не жалим се, доказао сам се у свом основном послу и адвокатуром ћу се бавити до пензије, али сликарством док сам жив.