"> Предавање: Милица Јакшић, „Стари Београд у мојим очима“ | Завод за проучавање културног развитка

Предавање: Милица Јакшић, „Стари Београд у мојим очима“

У оквиру изложбе „Одрази Београда“, у уторак, 16. децембра, у 12 сати, у Галерији Завода за проучавање културног развитка архитекта и урбаниста Милица Јакшић одржала је предавање „Стари Београд у мојим очима“, уз презентацију својих цртежа на исту тему.
Цртежи Милице Јакшић резултат су њеног три деценије дугог трагања за духом и ликом старог Београда кроз теренска истраживања, цртања, бележења, анализе.
„Мотиви тих цртежа – импозантна јавна здања, старе а лепе мале грађанске куће, призори са Косанчићевог венца, београдске цркве, периферија осуђена на нестајање – представљају неке од упоришних тачака око којих је некадашњи Београд градио свој идентитет и које још живе у окриљу савременог великог града, а којих сутра већ можда неће бити. Стога, предавање о старом Београду, као и цртежи нису само израз разумевања, љубави и поштовања за наслеђену градитељску баштину него представљају и документ, као и подсетник о њеном данашњем постојању“, каже мр Драгана Мартиновић из Завода за проучавање културног развитка.