"> Миле В. Пајић, Београд – утопијски град | Завод за проучавање културног развитка

Миле В. Пајић, Београд – утопијски град

Изложбу акварела ће отворити мр теорије уметности Драгана Мартиновић и историчар уметности Пеђа Пивљанин у четвртак, 24. марта ове године, у 18 часова. Изложба је продајног карактера. Аутор ће део средстава уплатити за потребе народне кухиње.

“Миле Пајић нас специфичним одабиром угла посматрања широког кадра уводи у својеврсни композициони, колористички и светлосни спој, где сигурним цртежом и слободним потезима бојених тонова гради перспективу, али и дочарава душу сваког представљеног мотива. Његово техничко умеће, вештина и лакоћа стварања слике – кроз ликовнo изражавање у којем користи читаву палету боја и скалу њихових тонова у комбинацији са белином папира, као и кроз видљивост краћих и дужих потеза четкицом – у служби су његове нарације, памћења, не заборављања града и нас у њему…” (мр Драгана Мартиновић)
„На акварелима нашег уметника, Милета В. Пајића, антички Сингидунум и Таурунум, словенски Београд и Земун сједињени су у светлости. Прадавни Истар, сада Дунав и његова десна притока Сава спајају ова два града, на ушћу вода и светлости. У великом небу изнад окупљају се све укрштене светлости, и од Саве и од Дунава и од Калемегдана. Ту, под обронцима Калемегдана одједном се наднесу простори спојених река, великих вода и великог неба, простори велике кружне светлости, непрозирне над рекама у огромном, силном, старом небу над Ушћем – небу, стишаном у светлостима што допиру из самих бездана…“, (Пеђа Пивљанин)

kisa-je-prestala-web

Миле В. Пајић је један од оснивача издавачке куће “Ризница српске духовности“. Бави се публицистиком, сликарством, издавачком и графичком делатношћу. Аутор је шест монографија о нашем духовном и културном наслеђу, за које је израдио илустрације у техници акварела. Кроз школу акварела покушава да ову древну технику сачува од заборава и нестајања. Приредио је више групних и самосталних изложби, углавном акварела. Живи и ради у Београду.

Изложба ће бити отворена до 7. априла.
Радно време: радним данима од 10 до 16 часова