"> Марија Здравковић, Дивљина | Завод за проучавање културног развитка

Марија Здравковић, Дивљина

Самостална изложба слика Марије Здравковић „Дивљина“ свечано је отворена у среду, 23. августа у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд).

„Волим да одлазим у природу и обавезно фотографишем. Враћајући се у свој атеље, користећи фотографије и осећај који сам имала, покушавам да реконструишем оно што сам видела и доживела. Моје истраживање започиње у непосредном контакту са платном где појам Време постаје узрочник свега онога што нас окружује. У току настанка слика јавља се појам међувремена, а то је време када се присећам и мислим на мотиве и места где су фотографије настале. Покушавам да реконтруишем осећај који сам имала и креативни процес постаје цикличан, могу да комуницирам са оним што је реално у мени и оним што је у међувремену постало имагинарно. Међувреме или међупростор онога што посматрам и онога што осећам, што је изабрано и што је реализовано. Међупростор може бити мисаон, а може бити прожет емоцијама и истиче се као доминанта у мом даљем раду“, објашњава Марија Здравковић.

Марија Здравковић је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Слободана Роксандића и асистента Биљане Ђурђевић. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2010 године. Излагала на више самосталних изложби у земљи и иностранству, учествовала на бројним групним изложбама. Као сарадник и асистент учествовала је у перформансима „The Lost Humanity“ и „Les Tenebre“, који су изведени у Норвешкој током 2012. и 2014. године, у сарадњи са Норвешком уметницом Лив Кристин Холмберг. Боравила је у Ирану, где је сарађивала са норвешким уредником Трулс Лие 2014. године. Као сарадник је учествовала на Међународном фестивалу документарног филма у Техерану „Cinema Vérité“, радећи као асистент у стварању филма „Significance of freedom“. Заједно са другим уметницима из региона, 2016. године је учествовала у резиденционалном програму GLOArt одржаном у месту Ланакен, Белгија.

Изложба Марије Здравковић у Заводу за проучавање културног развитка се може погледати до 20. августа.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 2637 565, 2638 081

Медији о изложби: Политика, 24. август 2017