"> Културно наслеђе и образовање у дигиталним медијима и апликацијама | Завод за проучавање културног развитка

Културно наслеђе и образовање у дигиталним медијима и апликацијама

У просторијама Завода за проучавање културног развитка, данас је одржан састанак на иницијативу Министарства културе и информисања у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Заводом за унапређивање образовања и васпитања, на тему могућности сарадње са ресором образовања и издавачким кућама у циљу представљања културног наслеђа Србије у дигиталним уџбеницима и другим апликацијама и платформама намењеним школској популацији.

Министарство културе и информисања има намеру да издавачима уџбеника стави на располагање не само до сада дигитализовани материјал, него да, у складу са потребама издавача, осигура и нове електронске садржаје и материјале из области културе. На тај начин, образовни систем у Србији добиће уџбенике у електронској форми са садржајима о култури наше земље који су додатно прилагођени дечјем узрасту и у складу са њиховим савременим начинима информисања. Представници издавачких кућа су са великим задовољством прихватили ове идеје и изразили спремност за развој сарадње.

Састанку су присуствовали представници ресорних министарстава, и то из Министарства културе и информисања Дејан Масликовић, помоћник министра; из Министарства просвете, науке и технолошког развоја Саша Стојановић, помоћник министра за дигитализацију у просвети и науци, Катарина Алексић, саветник министра за ИКТ и Љиљана Симовић, шеф Одсека за послове основног образовања и васпитања; затим Ненад Пауновић, директор Јединице за имплементацију стратешких пројеката у Кабинету председнице Владе, као и представници Завода за унапређивање образовања и Татјана Мишовић Перуничић, руководилац Центра за развој програма и уџбеника, Оливера Тодоровић, помоћник директора ЗУОВ-а, и директор Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић. На састанку су учешће узели и представници издавачких удружења, као и осам издавачких кућа (Завод за уџбенике и наставна средства, Клет, Креативни центар, Едука, БИГЗ, Вулкан, Нова школа и Герундијум).