"> Конференција за новинаре: Пет природних и културних „чуда“ Србије | Завод за проучавање културног развитка

Конференција за новинаре: Пет природних и културних „чуда“ Србије

Петак 3. јун у 12ч, Завод за проучавање културног развитка, Риге од Фере бр.4

 

Учествују:
Дејан Загорац, истраживач Завода за проучавање културног развитка
др Миомир Кораћ, Археолошки институт САНУ, директор пројекта „Виминациум“
Иванка Тасић, директор туристичке агенције “Panacomp” из Новог Сада

Када су се у прастаро време јужни Карпати расцепали и размакли, а моћна водена маса Панонског мора и Дунава бујицом потекла ка Црном мору, настала је Ђердапска клисура. Можда је баш овај догађај створио мит о великом библијском потопу и тајанственој Атлантиди, али како другачије и да настане чудо природе – једна од најдужих и највећих клисура у Европи. Национални парк Ђердап прво је од пет природних “чуда”, колико их Србија има.

Не постоји тренутак историје да у Ђердапској клисури, на Тари – планини бога Тара, Шари – шареној планини “горских очију”, Фрушкој гори – „оази“ Панонске низије, или моћном Копаонику, није стајао човек који им се дивио. Обиље воде, шума, разнолик и редак биљни и животињски свет, дивљач и повољна клима, мамили су цивилизације древне Европе, привлачили путнике, трговце, ратнике, уметнике… Тако су постала места где су природа, историја и култура најживље и најтесније вековима повезане. Нажалост, садржаји националних паркова у Србији нису довољно познати јавности.

Завод за проучавање културног развитка је обишао свих пет националних паркова, открио које природне и културно-историјске вредности крију, како све те силне благодети могу бити искоришћене, брендиране и како да постану једно од главних упоришта привреде и туризма Србије …

Овом конференцијом за новинаре Завод за проучавање културног развитка се придружује обележавању светског Дана заштите животне средине – 5. јуна.