"> Конференција за новинаре о конкурсу „НОВИЦА ТАДИЋ“ | Завод за проучавање културног развитка

Конференција за новинаре о конкурсу „НОВИЦА ТАДИЋ“

Поводом расписивања књижевног конкурса за младе песнике „Новица Тадић“, у петак 19. јануара 2018. године, одржана је конференција за штампу на којој су говорили министар културе и информисања Владан Вукосављевић, помоћница министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић, посебни саветник министра др Драган Хамовић и др Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка.

Књижевни конкурс „Новица Тадић“ на иницијативу Министарства културе и информисања расписао је Завод за проучавање културног развитка, и односи се на необјављене књиге поезије песника старости до 35 година.


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић подсетио је да је Новица Тадић (1949-2011) велики српски песник који је обележио поезију с краја 20. и почетка 21. века и напоменуо да ова награда има два циља, а то су чување успомене на овог песника и указивање на значај и вредност поезије у ширем смислу.

Из различитих разлога име Новице Тадића није познато најширој читалачкој публици као што су имена других великих српских песника, рекао је министар на конференцији за новинаре, “али да се по распону и снази свог поетског талента с правом може уврстити у сам врх српске поезије”.

Шире гледано питање поезије у савременом свету је деликатно: да ли поезија данас има ону снагу коју је имала током 20. века, да ли се песме уче напамет, да ли покрећу идеје, ентузијазам, надухнуће код људи, запитао се Вукосављевић. “То питање је сложено, али је сигурно да поезија из различитих разлога нема више улогу коју је имала раније”, констатовао је. По његовим речима српска култура се није довољно одужила Новици Тадићу, aли да ће његово дело тек у будућности бити познато и “надам се да ће бити део школског програма”.

“Мало има таквих драгуља у књижевности као што је био овај велики песник и књижевник”, оценио је Вукосављевић.

Министар је најавио да ће Министарство културе и информисања, у сарадњи са установама културе, разним манифестацијама обележити 21. март, Светски дан поезије, као и да ће на улицама и трговима широм земље бити читана поезија.

На конкурсу могу да учествују песници који немају више од 35 година зато што је Тадић управо у 35 години објавио своју прву књигу поезије.

Посебни саветник министра културе и информисања Драган Хамовић рекао је да је Новица Тадић оставио око 30 песничких наслова и око 20 посебних књига. “Тадић је био непоткупљив, изненадан, неконвенционалан, аутентичан и близак генерацијама правих читалаца, поготово генерацијама које долазе и које су хронолошки и духовно младе“, оценио је он.

Хамовић сматра да ће комисија изабрати највише три рукописа, као и да је планирано да за Светски дан поезије буду обелодањени добитници ове награде.

Добитници ће бити награђени плакетом са ликом Новице Тадића, а награђени рукописи биће објављени у оквиру едиције „Присуства“ која ће бити покренута у оквиру издавачке делатности Завода за проучавање културног развитка.

Директор Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић рекао је да ће овај књижевни конкурс значајно допринети промовисању уметности и стваралаштва младих, промовисању поезије, неговању српског језика и писма.

Помоћница министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић рекла је да ће идејно решење за плакету, диплому и књига урадити студенти Факултета примењених уметности.

Право учешћа на конкурсу имају сви песници који у тренутку расписивања конкурса нису навршили више од 35 година живота и који пишу на српском језику, без обзира у којој држави живе.

Детаљи о конкурсу се налазе на линку: https://v1.zaprokul.org.rs/knjizevni-konkurs-novica-tadic/.

О конференцији за новинаре извештаје су објавили Политика, Вечерње новости, агенција Танјуг и други.