"> Кафе Култура: Томислав Крсмановић, Сага о …ићима | Завод за проучавање културног развитка

Кафе Култура: Томислав Крсмановић, Сага о …ићима

27. промоција „Кафе Култура“, циклус „Писци са Новог на Старом граду“, одржана је у четвртак, 22. децембра у 12ч. О делу „САГА О… ИЋИМА – виски, вотка, шљивовица“ (први том 1940-1953) говорили су

Учесници:
Маринко Арсић Исаков, књижевник
Коста Димитријевић, књижевник
Томислав Крсмановић, аутор

Делове из књиге казивао:
Синиша Кукић, глумац

Уредник и домаћин:
Душан Ч. Јовановић

 

O TOMИСЛАВУ КРСМАНОВИЋУ

Томислав Крсмановић је борац за људска права и писац. Завршио је Економски факултет у Београду године 1963. и последипломске студије из истраживања друштва и тржишта при Католичком институту за високе комерцијалне студије 1969.године у Бриселу (Белгија). Припремио је докторат из политичког маркетинга “Креирање и измена brand image државе у политичкој пропаганди“ (који није одбранио због повратка у земљу). Живео је у политичком изгнанству у Бриселу од 1965. до 1971. године. Био je запослен при Социјалистичкој партији Белгије (1970-1971). Марта 1970. године био је предложен, од стране конзула амбасаде СФРЈ у Бриселу, за председника Удружења Југословена у Белгији. Ову понуду је одбио. Јуна 1975. године био је ухапшен због вербалног деликта и од тада је против њега покренут вишедеценијски кафкијански процес, укључујући хапшења, суђења, истеривања из радног односа и друге репресалије и сметње у различитим областима живота, које су чињене политички неподобним лицима.
Објавио је више књига и велики број научних анализа из области маркетинга, социологије, политикологије, статистике, демографије, психо-социологије, етнологије, историје, људских права.
Сада се огледа у лепој књижевности.Писац је књига у форми самиздат издања, као што су: „Реформа образовања у Југославији“, „Породица у синџурима“, „Стање здравља политичких затвореника у СФРЈ“, „Студија о стању у југословенским затворима“; „Психологија властодржаца-суштина проблема“, „Морално политичка подобост“, „Ванправни инструменти политичке репресије“, „Вербални деликт“, „Случајеви золупотребе психијатрије у политичке сврхе“, „Психијатријски Голи оток“, „Извештај о стању и условима живота у Псхијатријској болници Централног затвора“, „Бела књига о покрету за заштиту људских права“, „Дрински рашомон“, „Казнена психијатрија 1975-2004 (Ко је овде луд)“, „Људска права – црна рупа, самопрождирање нације и државе“, „Неформални центри моћи“ и др. Иако је аутор великог броја књига и публицистичких издања у форми самиздата, он је јавности познатији као борац за људска права. Поред релативно скромних тиража и недовољне промоције ових књига, разлог његове мале познатости у јавности је и медијска блокада у којој се аутор налазио током дугог низа година. Очигледно је да се ствари мењају и долази време да Томислав Крсмановић промовише своје ставове.

Недавно је објавио аутобиографску књигу „САГА О… ИЋИМА – виски, вотка, шљивовица“ (први том 1940-1953) у дигиталном формату, која је пробудила необичну знатижељу јавности и која добија похвале од наших најистакнутијих књижевника, као и оних из иностранства.