"> Кафе Култура: Томислав Крсмановић, Сага о …ићима | Завод за проучавање културног развитка

Кафе Култура: Томислав Крсмановић, Сага о …ићима

У четвртак 23. децембра 2010 одржана је, са почетком у 12ч, у оквиру циклуса „писци о Београду“, 17. промоција „Кафе Културе“

Учествовали:
Маринско Арсић Ивков, књижевник
Слободан Ђуровић, књижевник
Душан Зупан, председник друштва „Свети Сава“
Саша Срећковић, етнолог

Делове из књиге казивао:
Синиша Кукић, глумац

Уредник и домаћин:
Душан Ч. Јовановић

O TOMИСЛАВУ КРСМАНОВИЋУ

Томислав Крсмановић је борац за људска права и писац. Завршио је Економски факултет у Београду године 1963. a последипломске студије из истраживања друштва и тржишта, при Католичком институту за високе комерцијалне студије 1969.године у Брислу (Белгија). Припремио је докторат из политичког маркетинга “КРЕИРАЊЕ И ИЗМЕНА BRAND IMAGE ДРЖАВЕ У ПОЛИТИЧКОЈ ПРОПАГАНДИ“ (који није одбранио услед повратка у земљу). Живео је у политичком изгнанству у Брислу од 1965. до 1971 године. Био је запослен при Социјалистичкој партији Белгије (1970-1971); марта 1970. године предложен је од стране конзула при амбасади СФРЈ у Брислу за председника Удружења Југословена у Белгији. Ову понуду је одбио. Јуна 1975. године био je ухапшен због вербалног деликта и од тада је против њега покренут вишедеценијски кафкијански процес, укључујући хапшења, суђења, истеривања из радног односа и друге репресалије и сметње у различитим областима живота, које су чињене политички неподобним лицима. Добио је неколико признања, а истиче се Bruce Evoy Memorial Award у Копенхагену марта 1999. године. У земљи није добио ниједно признање.

Објавио је више књига и велики број научних анализа из области маркетинга, социологије, политикологије, статистике, демографије, психо-социологије, етнологије, историје, људских права. Сада се огледа у лепој књижевности. Писац је књига у форми самиздат издања, као што су Реформа образовања у Југославији, Породица у синџирима, Стање здравља политичких затвореника СФРЈ, Студија о стању у југословенским затворима,Психологија властодржаца-суштина проблема, Морално политичка подобност, Ванправни инструменти политичке репресије, Вербални деликт, Случајеви злоупотребе психијатрије у политичке сврхе,Психијатријски Голи оток, Извештај о стању и условима живота и боравка у Психијатријској болници Централног затвора, Бела књига о Покрету за заштиту људских права, Дрински рашомон (аутобиографски роман),Казнена психијатрија 1975-2004. (Ко је овде луд), Људска права–црна рупа,Самопрождирање нације и државе, Неформални центри моћи и друге.

Иако је аутор великог броја књига и публицистичких издања у форми самиздата, он је јавности познатији као борац за људска права. Поред релативно скромних тиража и недовољне промоције ових књига, разлог његове мале познатости у јавности је и медијска блокада у којој се аутор налазио током дугог низа година. Очигледно је да се ствари мењају и долази време да Томислав Крсмановић промовише своје ставове. Сада пише аутобиографски роман САГА О… ИЋИМА, који побуђује необичну знатижељу јавности и добија најпохвалнија мишљења од наших најистакнутијих књижевника, као и оних из иностранства. Јунаци су аутентичне личности са пуним именом и презименом, догађаји су стварни. Аутор покушава да прикаже поступке, узроке, разлоге, идеје и идеологије, који су у прошлости кројили нашу националу судбину.