"> Кафе Култура: Коста Димитријевић, Разговори и ћутања Иве Андрића | Завод за проучавање културног развитка

Кафе Култура: Коста Димитријевић, Разговори и ћутања Иве Андрића

26. промоција „Кафе Култура“, циклус „Писци Старог града“, одржана је у четвртак, 24. новембра у 12ч

 

Учествовали:
Др Василије Калезић, књижевник
Томислав Крсмановић, књижевник
Коста Димитријевић, књижевник, аутор
Делове из књиге казивали:
Синиша Кукић, глумац
Уредник и домаћин:
Душан Ч. Јовановић

O KOСТИ ДИМИТРИЈЕВИЋУ

Коста Димитријевић, професор, књижевник и научни сарадник листа „Политика“, рођен је у Београду 1933.године. Дипломирао је на Филозовском факултету 1958.године. Аутор је низа романсираних биографија посвећених нашим познатим личностима као што су: Вожд Карађорђе, Кнез Милош, Јанко Брашић, Никола Тесла и други.
Том низу књига припада и издање које данас представљамо у Кафеу Култура названо „Разговори и ћутања Иве Андрића“.
Припадао је групи неосимболиста. Током пола века књижевног и новинарског рада објавио је четрдесет две књиге са приповедачком тематиком. По његовом сценарију снимљење су многе радио и ТВ емисије, драме посвећене животу Ернеста Хемингвеја, Констатина Сергејевича Станиславског и Миливоја Живановића. Био је сценариста и водитељ у документарним филмовима „Династија Карађорђевић“ и „Разговори са краљевићем Томиславом Карађорђевићем“.
За свој књижевни рад Димитријевић је добио низ признања, међу којима су: Награда за животно дело Удружења књижевника Србије, Октобарска награда града Београда, „Златни беочуг – за трајни допринос култури Београда“, као и награде Народне библиотеке Србије, Уметничког удружења „Ђура Јакшић“, СИЗ-а Скадарлија и др. Поред великог броја текстова преведених на стране језике, издвојили бисмо четири књиге, које су добиле лепе оцене код иностране критике, а то су: збирка приповедака „Београђанка“, (преведена у Француској), „Приче о Београду“ (које су у два издања објављене у Пољској), као и монографије „Скадарлија“ (штампана у Енглеској) и друга посвећена сликару Жељку Селешу у Италији.
Живи и пише на Старом граду, тачније Дорћолу.