"> Кафе Култура: Едуард Дајч, Иза огледала | Завод за проучавање културног развитка

Кафе Култура: Едуард Дајч, Иза огледала

Циклус „Дорћолско позориште“, четвртак 22. марта у 12ч.

Учествују:
Тамара Младеновић
Димитра Мрихин
Анђелка Ристић
Уредник и домаћин:
Душан Ч. Јовановић

О ЕДУАРДУ ДАЈЧУ

Душан Ч. Јовановић једног је летњег поподнева шетао старим дорћолским улицама. На раскрсници Душанове и Дубровачке улице пас Душана Ч. Јовановића, амерички стафордски теријер, са симпатијама је угледао белу коврџаву пудлу непознатог човека који је изгледао као да је у данашње време залутао из осамнаестог века. Ситуација је била као из америчких холивудских филмова, где се у стварност дошетавају људи из других времена. И тада је Душан Ч. помислио да присуствује снимању неког историјског филмског спектакла, али када је приметио да у близини нема људи окупљених око филмске камере, помислио је да је то неки костимирани глумац Народног позоришта у Београду који има сцену у првом и петом чину представе, па је између двају појава на сцени изашао да прошета и да се надише благотворног дорћолског ваздуха.
Овај судбоносни сусрет завршен је међусобним удаљавањем. Годину дана касније, када је Душан Ч. Јовановић дошао да гледа испитну представу свог сина Уроша, тада студента режије на Позоришној академији, угледао је на сцени човека са пудлицом. Тада је схватио да је човек са маленим белим псом уствари глумац Едуард Дајч. Међутим, није било баш сасвим тако.
Едуард Дајч није само глумац, када је уметност у питању, већ необично свестран уметник, који ове године прославља четрдест година уметничког рада. Иако лекар по образовању, а анестезиолог по специјализацији, Дајч је и књижевник, преводилац и драмски писац, а у последње време и сликар. Тешко је на овако ограниченом простору побројати сва уметничка дела које је он за протекле четири деценије остварио.
Али, једно је сигурно – данас у подне на сцени паратеатра званог Дорћолско позориште имаћете прилику да гледате његову драму „Иза огледала“ у узвођењу троје глумачких актера.