"> Кафе Култура: ДРАМА, часопис за позоришну уметност, драму, културу и науку | Завод за проучавање културног развитка

Кафе Култура: ДРАМА, часопис за позоришну уметност, драму, културу и науку

23. промоција Кафе Култура
Циклус „Дорћолско позориште“
Четвртак 7. јули 2011 у 12ч

Учествују:
Миладин Шеварлић, драмски писац
Снежана Кутрички, позоришни критичар
Драган Коларевић, драмски писац
Милан Јелић, драмски писац и филмски редитељ

Текстове чита:
Милан Михаиловић-Цаци, драмски уметник

Уредник и домаћин:
Душан Ч. Јовановић
О ДРАМИ

Први број часописа Драма изашао је у јесен 2002. године на иницијативу председника Удружења драмских писаца Миодрага Ђукића. Идеја о часопису родила се из потребе да се драмски писци и мислећи људи, интелектуалци окупљени око Удружења огласе и искажу своје ставове о друштвеним питањима, актуелним позоришним и уметничким догађањима у Србији.
Издавачи часописа су Удружење драмских писаца Србије и позориште Модерна гаража. Главни и одговорни уредник часописа (од првог броја) је Миладин Шеварлић, који је и актуелни председник Удружења, помоћник главног уредника је мр Снежана Кутрички, извршни уредник је Недељко Бодирога, а чланови редакције су: др Зоран Т. Јовановић, Момчило Ковачевић, др Бошко Сувајџић, Милисав Миленковић, Иван Панић и Биљана Остојић.
Током девет година постојања, услед сталног, упорног и наизменичног смењивања разорних економских, политичких и културних криза, где су дешавања у Србији често превазилазила и престизала и саму машту, а друштвена и културна свест бивала све угроженија и осиромашенија, онај део српске интелектуалне елите који се залаже за истински квалитет и уметнички и креативни потенцијал пунио је странице часописа својим текстовима из броја у број, из године у годину. Оправдавши разлоге за његов настанак, пишући отворено, директно, занимљиво и надасве критички, преко стотинак угледних и познатих аутора у тридесет пет бројева часописа Драма објавило је око седамстотина текстова, аутентично промишљјући дневну друштвену, политичку, културну и позоришну стварност у нас.
Устаљене рубрике часописа: Хроника, Кратка прича, Есеј, Из позоришне прошлости, Књиге, Поезија, Ликовни прилози, Интервијуи – биле су тема уваженим именима из области театрологије, социологије, архитектуре, књижевности и сл, попут: Радомира Путника, Милосава Буце Мирковића, Милице Новковић, Братислава Љубишића, Моме Димића, Петра Волка, Рашка В. Јовановића, Миодрага Илића, Олге Стојановић, Бранка Б. Бојовића, Гојка Шантића, Љубивоја Ршумовића и др.