"> Између егзотике и дистопије: Бразил | Завод за проучавање културног развитка

Између егзотике и дистопије: Бразил

Поводом књиге Бразил није за почетнике Предрага Драгосавца (ИП Мостарт, 2016), у четвртак 30. новембра од 18 часова у Заводу за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4) биће одржан разговор „Између егзотике и дистопије: Бразил“.

Давно је Едвард Саид сковао термин оријентализам како би означио европоцентрично читање Оријента. У Измишљању Руританије Весна Голдсфорти показала је како је оријентализам примењиван и на нас. Да ли је и наш поглед на ”егзотичне друге” можда оријенталистички?

„Како је могуће да сам био тако неприпремљен на призор који ме је дочекао?“, пита се Предраг Драгосавац описујући свој први непосредни сусрет са Бразилом. ”О колонизацији сам и читао и слушао, али стварно нисам могао да појмим колико је брутална била и у коликој се мери њене последице осећају и данас.”

Шта заиста знамо о световима у које никад нисмо крочили? Како стварамо представе о земљама и културама које су просторно удаљене од нас? Ко су били наши ”извештачи” из просторно далеких култура некада, а ко су данас, у ери социјалних медија, блогова и интернета?

Та питања, која се директно или индиректно отварају у књизи Бразил није за почетнике, биће потка за разговор, који ће се, попут књиге, одвијати у отвореној, дијалошкој фомри. Позивамо вас да се придружите.

Модератор: Биљана Јокић, психолог, истраживач, Завод за проучавање културног развитка

Учесници: Драган Јовановић, новинар и писац
Андреа Перес, антрополог
Дражен Павлица, социолог
Предраг Драгосавац, аутор