"> Изложба: Група „Аметист“, МОЗАИК МАЛОГ ФОРМАТА VII | Завод за проучавање културног развитка

Изложба: Група „Аметист“, МОЗАИК МАЛОГ ФОРМАТА VII

Отварање изложбе одржаће се у уторак, 25. децембра 2012 године у 19 часова.
Изложба ће бити отворена до 31.јануара 2013. (Због празника галерија не ради од 31. децембра до 08. јануара)

Изложба је међународног карактера. Учествује 42 аутора из Србије, Црне Горе, Македоније и Хрватске, са једним или два рада у техници мозаика. Радови су настали у последњих годину дана и ограниченог су формата до 25×25 цм. Излагачи припадају разним генерацијама, од оних који су тек завршили академије, до оних који се мозаиком баве већ скоро педесет година.
На отварању ће бити додељене три награде за мозаик.

Изложба МОЗАИК МАЛОГ ФОРМАТА је први пут организована 2006. са намером да окупи уметнике који се перманентно баве мозаиком, али и оне којима је мозаик само одмориште у уметничкој пракси. Да би се истакло какве су све могућности мозаика као технике у први план је постављен сам технолошки поступак организовања сегмената у једну целину. При том, ти сегменти нису само »класичне« камене тесере, већ се поред њих користе и други материјали, или већ готови предмети малих димензија од разлићитих материјала, или се и сами класични материјали користе на другачији начин. Мали формат је близак скици, брзом реаговању на идеју – директно у материјалу, тако да често представља тек најаву или слутњу могућег остварења. То му даје свежину и необавезност.
Због неопходности чешћег окупљања мозаичара ова изложба је прерасла у годишњу изложбу мозаика која даје увид у најнове идеје и кретања на мозаичкој ликовној сцени. И у малом формату или у једном сегменту видљива је поетика аутора као и његова тренутна преокупација.
Истовремено, то је неопходни подстицај уметницима да раде и да се представе јавности, јер, коначно, тек разумевањем и унутарњим прихватањем од стране публике затвара се круг смисла стваралаштва.
Када се око једне овакве идеје окупе бројни аутори, када се изложе квалитетни и промишљени радови, озбиљност приступа и богатство идеја јасно показује да овдашња продукција мозаика представља значајан домет на свјетској мозаичкој сцени, управо онако како то већ осам година упорно истиче група АМЕТИСТ.

Група АМЕТИСТ
Контакт особа:
Петар Вујошевић
063/72 44 003
e-mail: grupa.ametist@beotel.rs
О ГРУПИ АМЕТИСТ

„Мозаик малог формата“ је један од бројних пројеката уметничке групе Аметист која у прошлој години напунила десет година рада.
Група је основана 2001. године, након моје прве ауторске изложбе „Ктизма Теу“ која је окупила 12 мозаичара различитих генерација. Не желећи да прекинемо сарадњу, већ да је усавршимо и поетски јасно дефинишемо, оформили смо језгро групе Аметист (Оливера Гаврић Павић, Петар Вујошевић, Борислав Њежић и Снежана Маринковић). Име овог предивног драгог камена је савршено одговарало нашим тежњама које су ишле у правцу враћања мозаика на ликовну позорницу, али на савремен начин. Оно што је красило антику и средњи век могло је проговорити поново, без икаквих ограничења, сврсисходности, намене или идеологије. Једноставно, мозаик је наш лични интимни избор.
Касније се групи прикључују Иван Павић, Драган Васић и Гордана Шијачки, и формирају радни тим који ће кроз своје пројекте представити радове oko 150 уметника из Србије и иностранства. За десет година континуираног рада група “Аметист” је остварила свој главни задатак, покренула је истраживачке и уметничке процесе на пољу савременог мозаика, кроз бројне изложбе, пројекте, предавања и јавне радионице.
Излагали смо широм Србије, Црне Горе и Македоније са пројектима: „Сазвучје савременог, античког и рановизантијског мозаика“ , „Савремени мозаик“, „Апстрактно-конкретно“, „Мозаик малог формата“, Албум мистеријских животиња“. Неки други пројекти и изложбе као „Омаж Александру Томашевићу“ и „Запис“ осветлили су значајне личности везане како за савремену мозаичку праксу тако и за археолошка истраживања (Гордана Цветковић Томашевић).
Идеју за изложбу „Мозаик малог формата“ дао је колега Петар Вујошевић и прва је отворена 2006. Наша намера је да ова годишња изложба окупља уметнике који се у континуитету баве мозаиком, као и оне који желе да се окушају у овој реткој техници. Лакоћу приступа омогућава мали формат изложених мозаика који не сме да пређе 25×25цм. „Мозаик малог формата“ се ове године отвара седми пут и нећемо погрешити ако кажемо да су кроз ове изложбе прошли сви релевантни мозаичари Србије и Црне Горе. Гостовали су колеге из Бугарске, Македоније и Хрватске, а очекујемо да ће се број страних уметника стално ширити.
Ова изложба омогућава да се на једном интимнијем галеријском простору представи у просеку четрдесет уметника веома различитих ликовних поетика. Могу се видети тродимензионалне мозаичке форме попут објеката, мозаички рељефи, затим класични ливени мозаици, понеки врло минуциозне израде или мозаици-асамблажи, односно комбиноване технике мозаика од камена и других материјала. Теме су такође разноврсне, од потпуно савремених поп-арт визура, апстрактних и концептуалних аранжмана, до класишног портрета или мозаичке иконе. Импозантан континуитет ове изложбе омогућава да се неки стални аутори прате из године у годину, и да се њихов рад негде бележи и адекватно вреднује. Осим шире уметничке критике, изложбу детаљно прегледа жири групе Аметист који сваке године додељује три признања: Главну награду и две Плакете.
Посебно радује све веће интересовање публике за ову изложбу која је изражена и у продаји радова. Више него било који други Аметистов пројекат, „Мозаик малог формата“ је окупио широки круг мозаичара и постао приступачан како уметницима тако и публици.

Оливера Гаврић Павић, Група Аметист