"> Изложба цртежа Невене Максимовић „Линија спајања“ | Завод за проучавање културног развитка

Изложба цртежа Невене Максимовић „Линија спајања“

Изложба цртежа „Линија спајања“ биће свечано отворена у четвртак, 30. априла у 19 сати у Галерији Завода за проучавање културног развитка (Риге од Фере 4, Београд).

Невена Максимовић нам се представља серијом радова који показују њено успешно овладавање вештином цртежа кроз технику калиграфским пером и тушем, којима се материјализују јасне контурне линије, док је крајњи исход – непосредност првобитног цртежа и сигурност потеза. Испитује линију по себи, као изражајно средство којим постиже цртеж често у једном потезу, поштујући ритам хармоничности и једноставности. Линија је непрекинута, повија се око форми попут жичаних фигура, творећи сталну игру и пулсирање живота: она је истовремено и волумен и површина, и носилац форме. Када јој дода скуп црта и боју, цртеж преузима улогу средства не само описивања фигура већ и простора, тако да видимо спајање ликова или физикуса са природом, окружењем или пак са самом собом, својим мислима или ближњима. Тада, од црно-белих контраста, уметница ствара емотивне унутрашње призоре, на пример код серије приказа „Девојке“ или на цртежу „Соба“, или пак креира комплекснији садржај, чак и догађај, као што видимо на цртежима „Игра”, “Коњи”, “Жене и пси” – објашњава мр Драгана Мартиновић из Завода за проучавање културног развитка.

Zene-i-psi_web

За свој цртеж Невена Максимовић каже да је сведен и филигрански. У њему се истражује простор жеље и интроспекције. Као централни мотив изложених радова она истиче истраживање дијалектике мушко-женских односа. Портрет је увек постављен у средиште – то је место из које композиција извире и у коју се утапа.
– Иза портета крије се намера за поигравањем фигурацијом: тело које је представљено као линија или као пејзаж. Ипак, композиција готово увек остаје у домену минималистичког приступа, уз снажан контраст између линије цртежа и везе са позадином, уз повремено додавање декоративних елемената. Употреба графичких елемената јасно алудира на игру полова, увезани су њима док изводе свој заводнички ритуал – сматра уметница.

Радно време Галерије: радним данима од 10 до 16 часова
Тел: 011 2637 565, 011 2638 081

Изложба ће бити отворена и прва три дана манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ (9, 10. и 11. маја), када ће радно време Галерије Завода за проучавање културног развитка бити од 10 до 19 сати.