"> 29. јануар 2017. Други округли сто о будућности признања за врхунски допринос култури | Завод за проучавање културног развитка

29. јануар 2017. Други округли сто о будућности признања за врхунски допринос култури

Министарство културе и информисања, у сарадњи са Заводом за проучавање културног развитка, покренуло је одржавање циклуса округлих столова о будућности признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина. На скуповима ће бити изложена досадашња пракса Министарства културе и информисања и других актера у култури, као и искуства у региону и свету, а у циљу постизања оптималног решења у овој области.
Други округли сто ће бити одржан у понедељак, 29. јануара у 11 часова у Галерији Завода.

Учествују:

Владимир Недељковић, саветник у Министарству културе и информисања Републике Србије
Филип Бојић, асистент Правног факултета Универзитета у Београду
Слободан Мрђа, Завод за проучавање културног развитка
Светлана Пејић, Републички завод за заштиту споменика културе
Лидија Хам, Народни музеј Србије
Јелена Марковић, Народна библиотека Србије
Божидар Марјановић, Југословенска кинотека
Адам Црнобрња, Српско археолошко друштво
Тамара Огњевић, Национални комитет ICOM Србија

На првом округлом столу, који је одржан средином јануара, представници Министарства културе и информисања Републике Србије, угледни уметници и стручњаци у култури су се сложили да је потребно наставити са додељивањем овог престижног признања, али је потребно утврдити стабилан нормативни оквир и одредити јасније критеријуме по областима. Стога ће на предстојећем, другом по реду, округлом столу бити размотрени услови и критеријуми за додељивање националног признања у области истраживања, заштите и коришћења културног наслеђа, научноистраживачке и едукативне делатности у култури и библиотечко-информационе делатности.