"> Београдски контрапункт 2018 – Личне слике света у покрету | Завод за проучавање културног развитка

Београдски контрапункт 2018 – Личне слике света у покрету

Министарство културе и информисања Републике Србије, као покретач и покровитељ и Завод за проучавање културног развитка, као извршни реализатор организовали су друго издање међународног скупа „Београдски контрапункт – Личне слике света у покрету“ почетком јуна 2018. године.

Циљ „Београдског контрапункта“ је да окупи уметнике и мислиоце из различитих делова света, који својим радом значајно доприносе разумевању савремених светских токова, односно ситуације у којој се човек налази у данашњем времену. Идеја је да се у Београду, који је историјски обележен преплитањем различитих културних и цивилизацијских утицаја, отвори простор за директну и слободну размену знања и искустава између аутора који могу да понуде одговоре на основне изазове света у ком живимо.

Тема „Београдског контрапункта – Личне слике света у покрету“ за 2018. годину била је „Шта са глобализaцијом у култури?“ – шта је данас глобализација, односно може ли да „преживи“ актуелни тренд обнове националних идентитета и мултиполарности на глобалном нивоу? Каква је улога уметности и културе у глобалним процесима  и како се они одражавају на даљи ток уметности и сам појам културе? Да ли уметност може и треба да трага за новим изражајним формама и могућностима како би се на адекватан начин суочила са све сложенијим и непредвидљивијим процесима на глобалном нивоу и све сложенијом и непредвидљивијом сликом света? Да ли и на који начин уметност у том процесу треба да се ослони на искуства савремене науке, филозофије и религије?

Дводневни програм одржан је 4. и 5. јуна у Југословенској кинотеци. Централни догађај конференције био је округли сто са темом „Шта са глобализaцијом у култури?“ одржан у Свечаној сали Југословенске кинотеке. Учествовали су Џанг Кангканг (Кина), Гунар Кваран (Норвешка), Владимир Пиштало (Србија), Јуриј Пољаков (Русија), Франсиско Лопез Сача (Куба), Дејвид Хомел (Канада). Модератори разговора били су Емир Кустурица, редитељ и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Републике Србије.

Иницијатор пројекта: Министарство културе и информисања Републике Србије

Извршна реализација: Завод за проучавање културног развитка

Руководилац пројекта: Вук Вукићевић

Сарадници: Владимир Коларић и Маја Маринковић